donderdag 11 oktober 2018

Warm weer door orkaan Leslie? Fact-check...

Over het weer wordt nogal eens wat zever verteld...zo ook vandaag.

Hier en daar (o.a tijdens het weerpraatje op de zender VTM), werd aangegeven dat de huidige warmte en deze die de komende dagen nog op het programma staan, te danken is aan orkaan Leslie. Is dat zo?

Wel, om een en ander in perspectief te zien moeten we ons gezond verstand boven halen en de Europese weerkaart analyseren. Wat zien we? We zien inderdaad een stuw van warme lucht vanuit het zuidwesten, aan de voorzijde van een uitgestrekte hoogtetrog ten westen van Ierland. Het is de kaart voor morgenmiddag, vrijdag. De kleuren geven de temperatuur op 850 hPa. Orkaan Leslie is aangegeven met het blauwe vierkant.


Op nog grotere hoogte, op 500 hPa (ca. 5,5 km hoog) (kaart hieronder) zien we deze erg uitgesproken trog over de Oceaan nog beter, met aan de rand ervan (waar de zwarte lijnen dicht op elkaar staan) de aanwezigheid van de straalstroom. Een hogedrukblokkade over het Europese vasteland zorgt er bovendien voor dat de advectie van warme lucht uit het zuidwesten in stand wordt gehouden en er bovendien veel zon is wat de temperatuur ten goede komt.


Wat heeft Leslie hier mee te maken? Niks! Leslie is op de kaart van morgen vrijdag in verhouding met de duizenden kilometer brede hoogtetrog een 'puist'. Op het moment dat het morgen alweer 24 graden wordt, ligt orkaan Leslie zo'n 6.000 km van ons land verwijderd, ver weg op de Atlantische Oceaan. De orkaan is ook in verhouding zo klein, dat haar invloedssfeer nog in geen velden nog maar in de buurt komt van het Europese vasteland. Die invloedssfeer is hoogstens aanwezig in het groen omcirkelde gebied waarbij aan de oostflank van de orkaan wat warme lucht noordwaarts wordt opgestuwd.

Samengevat: de uitzonderlijke warmte waar we thans mee te maken hebben heeft niks met de orkaan te maken, nu niet en de komende dagen evenmin. Sorry!

Na degoutant hoge temperaturen zakt het kwik de dieperik in...

Het werd lokaal 25 graden en daarmee voor deze tijd van het jaar uitzonderlijk warm. Morgen vrijdag herhalen we dit nog eens met maxima die opnieuw vlot voorbij de 20 graden grens stijgen. Zaterdag wordt het nogmaals degoutant warm met maxima op veel plaatsen in de buurt van 25 graden en erg zonnig weer. Daarna is het definitief voorbij en zien we het kwik dag na dag de dieperik in denderen. Het is erg goed mogelijk dat we binnen een goeie 10 dagen met moeite nog 12 graden halen, en we van bijna hoogzomer snel afglijden in puur herfstweer met regen, wind en alles erop en eraan.

Intussen is het opnieuw aanschuiven op de Atlantische Oceaan. Twee (ex-)orkanen naderen Europa. Een eerste, Leslie, is reeds van 22 september actief en blijft maar actief. Het zag er even naar uit dat deze storm richting Britse Eilanden zou trekken maar waarschijnlijk keert deze storm voor de tweede maal op haar stappen terug en trekt wederom westwaarts. Het pad hieronder toont de wispelturige aard van dit systeem.

Tegen zondag zou de storm ergens bij Madeira aankomen en daarna retrograad terugkeren. Het blijft daarbij de vraag hoelang deze storm het zo nog kan uithouden en misschien de langs levende orkaan ooit kan worden. Op de Europese weerkaarten is tegen die tijd ook ex-orkaan Michael te zien (hieronder) die, in tegenstelling tot Leslie, met een rotvaart over de Oceaan trekt en op enkele dagen tijd aankomt voor de kusten van Europa. Het ziet er naar uit dat deze ex-orkaan niet echt een bedreiging vormt voor Europa.