woensdag 17 juli 2013

Kans op hittegolf wordt groter

Zowel het Amerikaanse weermodel GFS als het Europese weermodel ECMWF, alsook Canadese globale model GEM, berekenen voor volgende week een hittegolf.

Ter herinnering: zowel het KMI als het KNMI hanteren als definitie dat het dan op minstens 5 dagen aaneensluitend 25° moet zijn of meer waarbinnen er 3 dagen van 30° aanwezig moeten zijn. En dit in beide referentiestations, respectievelijk Ukkel en De Bilt. Uitspraken als 'hittegolf in Limburg' slaan dus nergens op want de definitie is geijkt voor de referentiestations.

De operationele run van ECMWF laat het kwik in Ukkel van maandag tot vrijdag oplopen tot 30° of meer (donderdag 33°). Naar donderdag of vrijdag toe neemt de kans op onweer wel toe al is dit nog erg speculatief.

De reden hoeven we niet zo ver te zoeken, de hogedrukcel waar we al een tijd mee te maken hebben, schuift op van de Britse Eilanden richting Scandinavië. Hiermee wordt de stroming vanaf de Noordzee afgesneden en wordt deze volledig aflandig en oostelijk tot later zuidoostelijk. Gevolg hiervan is dat het ook aan zee volgende week erg warm wordt met waarden in de buurt van 30 graden.

Uiteraard moet alles nog bevestigd worden maar zoals ik in de titel al aanhaalde, de 'kansen' stijgen wel degelijk!La Drache Nationale....een hardnekkige mythe!

Volgende zondag is het weer zover, dan viert de Belg zijn nationale feestdag op 21 juli. In warme, zonnige en, vooral erg droge omstandigheden. Hoezo droog? Hoort het niet te regenen op 21 juli, en dan liefst nog hard zodat we kunnen spreken van de klassieke 'drache nationale'?

Het is een wijdverspreid idee dat het erg vaak regenachtig is op de Belgische nationale feestdag. De gegevens van Ukkel (welke kunnen afwijken van de situatie bij het Koninklijk paleis doch voldoende representatief zijn) bewijzen echter het tegendeel. 

Voor de periode 1941 - 2000 (60 jaar) tellen we amper 28 dagen met een neerslagsom hoger dan 0.1 mm. Dus op nog niet de helft van de feestdagen valt überhaupt een druppel regen. Op slechts 13 dagen van de 60 viel een neerslagsom van 1 mm en meer. En iets wat in de buurt van een een echte drache komt, laat ons zeggen met een hoeveelheid boven 5 mm, kwam maar op 4 dagen voor. Slechts op 3 dagen van de 60 viel meer dan 10 mm regen.

Kortom, regen de naam waardig (>1 mm) komt nog niet op 22% van de feestdagen voor en een echt verregend defilé zal maar in een goeie 5% van de gevallen voorkomen.

Kortom, laten we maar snel ophouden met het verwachten elk jaar opnieuw aan een drache nationale die er zou moeten zijn, want klimatologisch bestaat dit verschijnsel gewoonweg niet!