donderdag 18 april 2013

"Storm op weg naar rampgebied Texas"

Zo luidt de titel in één van de online kranten. Het gaat uiteraard om de ramp van de ontploffing in een kunstmestfabriek in West (TX). Zozo, dat vraagt voor wat verder onderzoek...niet dat we ooit zouden durven twijfelen aan de betrouwbaarheid van deze krant natuurlijk maar je weet maar nooit...

Al snel blijkt dat het uiteraard niet om een storm gaat. Er is daar geen storm te bespeuren en die is ook niet verwacht. Maar ach ja, letterlijk vertalen uit het Engels dan maar want storm in het Engels betekent onweer. En inderdaad, een koufront trekt actueel over de regio van West. Op komst is dus een relatief begrip want de radar toont dat het buienfront bijna voorbij is nu. En het is maar de vraag in hoeverre de wind bij deze buien een impact zullen hebben op de overlast aldaar. De fabriek ligt ten oosten van de woonwijken en de wind zal achter het koufront ruimen en dus eerder westelijk worden. Dus voor de mensen aldaar heeft dit zeker geen negatieve invloed.

Mijn vraag dus, wat is nu in godsnaam de relevantie van dit bericht op de hoofdpagina van de nieuwssite?! Juist....sensatiezucht!


koude nachten...

Nu de subtropische luchtmassa uit ons land is verdreven is het opnieuw uitkijken voor een sterke temperatuursvariatie tussen dag en nacht en zeker wanneer een hogedrukkern ons dit weekend gaar vergezellen, en de wind 's nachts zwak wordt, in combinatie met een vrijwel heldere hemel, kan het kwik diep gaan. Vrijdagnacht is al wat grondvorst mogelijk lokaal maar zaterdagnacht/zondagochtend is dat op uitgebreide schaal het geval met minima in het binnenland net positief, in Kempen en Ardennen rond het vriespunt.

Vorstgevoelige planten dienen te worden beschermd. Volgende week klimmen de minima alweer tot vlot boven nul en is het gevaar, voorlopig althans, geweken.

Wie de bloesems wil gaan bewonderen, in bv. Haspengouw, wacht best nog wel een week of twee want door de lange winter beginnen nu pas de eerste knoppen open te springen. Binnen een week of twee zal, gezien de opwarming volgende week, de bloei in volle actie zijn. Via deze webcam is de bloei te volgen.