zondag 26 mei 2013

Koele weer houdt aan...

Een hoogtelaag bedekt actueel nog steeds het Europese vasteland en zorgt voor vrij koel en wisselvallig weer over gans West-Europa. Dit hoogtelaag zal de komende 24 uur naar Rusland trekken maar helaas staat een nieuw impressionant hoogtelaag alreeds te springen om zijn plaats in te nemen. Dit hoogtelaag zakt af van Groenland en komt midden deze week over Centraal-Europa terecht. Hiermee komt geen eind aan het veel te koele weer, ofschoon het de eerste twee dagen van deze week warmer is tijdelijk. Het hoogtelaag staat ook garant voor flink wat buien een regen in delen van Europa en ook wij zullen onze portie regenwater krijgen al is nog onduidelijk hoeveel (hangt af van het gedrag en positie van het laag).

Tot nog toe is het erg pover gesteld met de maand mei. Gisteren klokte het KMI af op 14.7° wat Tmax betreft. De gemiddelde dagtemperatuur voor mei bedraagt 18.1°, dus we zullen er sowieso enkele graden onder blijven gezien de koele komende week. Het heeft al bijna 30 mm meer geregend dan in een gemiddelde mei-maand en daar zal ook nog wat bijkomen. En dan is er de zonneschijn: 105 uur tegen normaal 191 uur!

Het warme weer zit allemaal aan de oostflank van het hoogtelaag, ver weg over westelijk Rusland tot in Scandinaviƫ, daar wordt het gemakkelijk elke dag 25 graden en meer...