Na degoutant hoge temperaturen zakt het kwik de dieperik in...

Het werd lokaal 25 graden en daarmee voor deze tijd van het jaar uitzonderlijk warm. Morgen vrijdag herhalen we dit nog eens met maxima die opnieuw vlot voorbij de 20 graden grens stijgen. Zaterdag wordt het nogmaals degoutant warm met maxima op veel plaatsen in de buurt van 25 graden en erg zonnig weer. Daarna is het definitief voorbij en zien we het kwik dag na dag de dieperik in denderen. Het is erg goed mogelijk dat we binnen een goeie 10 dagen met moeite nog 12 graden halen, en we van bijna hoogzomer snel afglijden in puur herfstweer met regen, wind en alles erop en eraan.

Intussen is het opnieuw aanschuiven op de Atlantische Oceaan. Twee (ex-)orkanen naderen Europa. Een eerste, Leslie, is reeds van 22 september actief en blijft maar actief. Het zag er even naar uit dat deze storm richting Britse Eilanden zou trekken maar waarschijnlijk keert deze storm voor de tweede maal op haar stappen terug en trekt wederom westwaarts. Het pad hieronder toont de wispelturige aard van dit systeem.

Tegen zondag zou de storm ergens bij Madeira aankomen en daarna retrograad terugkeren. Het blijft daarbij de vraag hoelang deze storm het zo nog kan uithouden en misschien de langs levende orkaan ooit kan worden. Op de Europese weerkaarten is tegen die tijd ook ex-orkaan Michael te zien (hieronder) die, in tegenstelling tot Leslie, met een rotvaart over de Oceaan trekt en op enkele dagen tijd aankomt voor de kusten van Europa. Het ziet er naar uit dat deze ex-orkaan niet echt een bedreiging vormt voor Europa.