woensdag 3 april 2013

Kentering op de weerkaarten?

Zou het dan toch nog kunnen, temperaturen vlot boven 10°? Het lijkt erop dat dit na komend weekend waarheid wordt. Of dit synoniem staat met lenteweer is iets anders...
Kijken we naar de intussen beroemde AO-index, dan zien we na 2 maand onophoudelijk negatieve waarden, nu stilaan een evolutie naar positieve waarden (rode lijnen in onderstaande grafiek zijn de voorspelde waarden voor de komende 2 weken). Op de hoogtekaarten lijkt de straalstroom weer zijn min of meer normale positie in te nemen en zo wordt gans het weerpatroon uiteindelijk weer zoals zou moeten met een stroming dat na vele weken eindelijk weer eens zuidwestelijk wordt. Uit die hoek zal opnieuw zachtere zeelucht worden gepompt en kan het overdag vlot 23-13 graden worden en wie weer nog wat meer als de zon er bij komt kijken. Ook de reeks vorstdagen (maar liefst 14 opeenvolgende in Ukkel sinds 21 maart) zou na het weekend (waarschijnlijk tegen dinsdag of woensdag) doorbroken worden. Kikkers en padden maken zich bij deze duidelijk zachtere en vochtige omstandigheden best klaar!

Met de nodige reserves lijkt het er verder op dat het tegen het weekend van de 13de de 15 graden gehaald of overschreden zullen worden. De natuur, die meer dan een maand achterloopt, zal dan waarschijnlijk exploderen aan een onnatuurlijk snel tempo.

Voor de renners van Parijs-Roubaix wordt het waarschijnlijk stof vreten. Het wordt een droge editie met een wind tegen (noordoost) en maxima rond een graad of 10 bij flink wat zon.