donderdag 26 mei 2011

Onprofessionalisme brandweer?

De brand op de Kalmthoutse heide is vanmorgen weer aangewakkerd, iets wat ergens te verwachten was bij de voorspelde 6 bft wind voor vandaag. Echter, zo had de brandweer het blijkbaar niet begrepen want vanmorgen sprak de brandweer nog van een voorziene wind van 3 à 4 bft. Waar zij hun informatie halen mag Joost weten maar als het over zulke zaken gaat, en de wind speelt bij natuurbranden altijd een grote rol, kon men op z'n minst even een belletje richten naar een weerinstituut, die zou hun zeker op de hoogte hebben gebracht van de felle wind vandaag. Deze wind was overigens al enkele dagen aangekondigd in de klassieke weerverwachtingen. Ergens toch een blunder van formaat, want de verrassing zou met de juiste informatie toch wel iets minder groot zijn geweest en misschien waren de voorzorgen dan iets nauwkeuriger ingeschat...

Het valt me altijd op hoe weinig de vraag is naar exacte weerinfo bij de erkende instituten bij rampen of grote manifestaties...een belletje of zich correct informeren over de verwachtte weersomstandigheden zou veel geld en/of onheil kunnen voorkomen. Vaak haalt men hun weerinfo van horen zeggen of van gegevens van enkele dagen oud....vreemd toch?

Al veel tornado's dit jaar

Sinds begin dit jaar zijn er volgens de voorlopige cijfers al meer dan 1200 tornado's geteld in de VS. Gemiddeld worden er is een gans jaar 1274 exemplaren geteld. April klopte reeds een maandrecord met 875 exemplaren tegen 161 normaal. Normaal is het aantal gerapporteerde tornado's tot nu zo'n 700, dus we zitten daar al flink boven en de tornado's van de laatste 2 dagen zijn daar nog niet bij geteld.

Want inderdaad, zowel gisteren als afgelopen nacht zijn er opnieuw tientallen reports bijgekomen. Historisch blijft de tornado outbreak van 27 april dit jaar toen meer dan 300 doden vielen. Volgens de preliminary storm report kaart van SPC werden toen maar liefst 292 tornado's gerapporteerd op 1 enkele dag, een bijzonder groot aantal. Ook afgelopen zondag heeft een hoge tol geëist toen een zeer zware tornado over de stad Joplin trok en 124 extra mensenlevens kostte.

De komende dagen komt de atmosfeer er geleidelijk aan tot rust...