donderdag 28 februari 2013

Lente is een feit!

Enkele dagen terug had ik het er hier reeds over, over een mogelijks nakende lente-opstoot. Met plezier mag ik deze vroege verwachtingen bevestigen.

Het hogedruk, welke ons al weken kille en veelal vochtige lucht aanvoert uit noordoostelijke richtingen, gaat eindelijk aan de wandel en komt tegen begin volgende week over Centraal-Europa terecht. Hiermee kantelt de stroming van noordoost naar zuid tot zuidoost. Dit maakt een wereld van verschil. De aangevoerde lucht wordt meteen een pak zachter en bovendien zorgen de Alpen en voor dat aan de lijzijde ervan, de lucht extra wordt opgewarmd. Tenslotte is zeker op maandag en dinsdag de invloed van de hogedruk nog optimaal en bereiken ons de storingen over de Oceaan nog niet.

Begin volgende week mogen we ons dus opmaken voor enkele dagen mooi lenteweer, met op maandag al zo'n 8 graden, en op dinsdag maxima tot 13 graden en in de Kempen is een 15 graden geen onmogelijkheid. Dit alles in meestal zonnige omstandigheden en niet al te veel wind. Ook de dagen erna blijven we in de zachte lucht zitten met maxima rond 13 à 14 graden, doch doordat de hogedrukkern verder evacueert richting zuidoost-Europa, komt de weg vrij voor storingen vanaf het westen. De kans op meer wolken en uiteindelijk wat regen neemt bijgevolg toe naar het tweede deel van de week. Maar wie enkele snipperdagen wil nemen om de kille voorbije maanden even te vergeten, weet meteen op welke dagen hij of zij een kruisje moet zetten! Het contrast met de voorbije periode zal erg groot zijn!