maandag 18 juli 2011

weerkaartbespreking op zondag - herfstweer met licht aan het einde van de tunnel...

Deze week komt het niet meer goed. Een sterke hoogtetrog heeft het nog steeds op West-Europa gemunt en voert onstabiele en koele lucht naar onze streken. De straalstroom bevindt zich ongewoon diep zuidwaarts en trekt morgen dinsdag over Zuid-Frankrijk alwaar ze een flinke regenzone te verwerken krijgen met barslecht weer in de rit van de RVF. De trog vult wel wat op waardoor de buienactiviteit iets afneemt maar droog wordt het niet. In de hoogte wordt nog wat koudere lucht aangevoerd met op 850 hPa amper nog een graad of 4 tegen vrijdag en het weekend. Dit omdat tegen dan het zwaartepunt van de trog is opgeschoven naar het oosten en er een noord-noordwestelijke hoogtestroming op gang komt. Dit zorgt voor maxima rond 17 graden, ondanks de zon tussen de buien.

Er is echter ook goed nieuws, met het opvullen en doorschuiven van de trog komt er meer invloed van de Atlantische hoogterug. Aan de grond zien we na het weekend invloed van een uitloper der Azorenhoog. De buiigheid zal hierdoor beperkt worden en de temperatuur in de hoogte klimt wat. Echter, de stroming lijkt ook begin volgende week nog van zee te komen met maxima niet veel hoger dan 20 graden. Echter, dit alleen zou al een verbetering zijn. In de loop van volgende week lijkt het kwik op 850 hPa te klimmen richting 7 à 8° terwijl op 500 hPa het kwik geleidelijk stijgt naar normale waarden van 12°.

In de pluim zien we het neerslagsignaal tegen dan grotendeels aan de ketting gaan. Al deze gegevens samen suggereren een gematigd zomerweer met maxima rond 22° en een wisselende bewolking bij meestal droge omstandigheden. Voor veel mensen prima weer met aangename slaaptemperaturen. Wie echter warm weer wil, met maxima boven 25° zal het ook dan toch richting zuiden moeten zoeken...in juli zie ik geen tropische hitte meer verschijnen...maar het lijkt er op dat na volgend weekend het herfstweer eveneens (voorlopig) voorbij is....