donderdag 12 april 2012

hoogtetrog overheerst over Europa

Een uitgestrekte hoogtetrog overheerst over een groot deel van het Europese continent en de komende dagen blijft dat nog even zo. Meer nog, een afsplitsend hoogtelaag nestelt zich over het Middellandse Zeegebied en zal er de komende dagen voor uiterst wisselvallig weer zorgen met vooral (zeer) veel regen in delen van Spanje, Italië en Griekenland.

Op zich een goede zaak trouwens, want delen van het Iberisch Schiereiland kampen met een maandenlang tekort aan regen en dus kunnen nu de waterreserves worden bijgevuld, net op tijd voordat de zomer er aanvangt.

De Alpen krijgen door al dat hoogtelaag geweld trouwens regionaal veel sneeuw te verwerken, lokaal tot 1 m verse sneeuw de komende dagen.

Wat het weer in België betreft tonen de weerkaarten trouwens allesbehalve zicht op een stabiele mooie lenteperiode. Hogedrukcellen blijven ver uit onze buurt en wij krijgen eerder de invloed van een hoogtetrog over het continent met dus een garantie op wisselvallig weer. Waarschijnlijk evolueren de temperaturen wel richting de normale waarde van zo'n 13 à 14 graden.

Het is evenwel duidelijk, minstens de komende 10 dagen is de lente niet aanwezig over Europa...