zondag 11 juli 2010

Foto's shelfcloud bij Brussel

Hieronder enkele beelden die vanaf het KMI werden gemaakt gisteren avond van het aanstormende onweer. Duidelijk te zien is de shelfcloud met bijhorende condensatie tot zeer lage hoogte. Er viel uit het onweer zo'n 18 mm en kleine hagel en windstoten werden eveneens waargenomen. Code 99 voor het weertype werd dan ook gekozen, wat niet vaak gebeurt. Deze cel zat vervat in een zich nog clusterend onweergebied en het georganiseerde cluster trok vervolgens steeds regenererend Nederland binnen.

Hittegolf - MCS

Een onweercomplex trok zaterdagavond- en nacht over de Benelux. Dit gebeurde aan de voorzijde van een kleine trog in de hoogte en in een zeer onstabiele luchtmassa. In België vond de clustering plaats waarbij enkele cellen zich organiseerden tot een squall line. Deze trok voornamelijk over het centrum van het land. Een supercell in het noordoosten bij de Nederlandse grens zorgde voor windschade in o.a Postel en verderop in Nederland. Deze cel ontwikkelde zich een eind weg van het groeiende complex in een gebied met verhoogde windshear en vooral met vrij hoge storm relatieve heliciteit. De RADAR beelden tonen structuren welke bij een supercell horen. In de pers wordt gesproken van een windhoos maar dit kan niet worden bevestigd en hoe dan ook spreekt men in de media bij elke windschade van een windhoos.

Het complex groeide in de vroege nacht aan tot een klein MCS over Nederland waarbij abnormaal veel bliksemontladingen werden waargenomen. Ook werden zware windstoten (tot 63kts) en felle neerslag gemeld en lokaal vielen hagelstenen al lijken deze niet al te groot te zijn geweest door het hoge vriesniveau.

Intussen is duidelijk dat een eerste hittegolf in België zo goed als zeker is want vandaag wordt 25° vlot gehaald in Ukkel. Het wordt evenwel een korte hittegolf want morgen wordt mogelijks de 25° niet meer gehaald.
.