woensdag 10 augustus 2016

Herfst

Het was aangekondigd, onder andere op deze Weatherblog, en het is ook waarheid geworden. We kennen even herfst in het midden van de zomerperiode. Met een noordelijke stroming wordt rechtstreeks polaire lucht over West-Europa gepompt en dat blijft niet zonder gevolgen. De temperatuurafwijking op de kaart links liegt er niet om...

De temperatuur om 14h bedroeg slechts 15 graden in Middelkerke, 16 graden in Gent, 12 graden in Brussel en over de Hoge Venen. Bovendien vallen er soms pittige buien, lokaal met onweer en waait er een onaangename noordwestenwind. Het is gemiddeld zo'n 7 graden koeler dan wat we overdag normaal mogen verwachte deze periode van het jaar!

Evenzeer voorspeld is de sneeuw in de Alpen. Vanaf zo'n 2000 m is er in diverse regio's aldaar wat sneeuw gevallen.

Ook morgen donderdag is het ronduit kil en herfstachtig. Vanaf vrijdag komen we echter abrupt in een subtropische luchtmassa terecht en stijgt het kwik maar liefst zo'n 7 graden (naar ca. 23 à 24 graden). Deze meer aangename temperaturen (22 - 24 graden) houden we vast tot na het weekend met een climax op volgende week dinsdag en woensdag wanneer het zo'n 27 graden wordt. Vanaf woensdag echter neemt de kans op onweer toe en volgt een omslag naar koeler en wisselvallig weer.