zondag 8 december 2013

Zonnige dagen in het verschiet...

Pech voor de werkende medemens maar deze week krijgen we enkele uitgesproken zonnige dagen, en dat is héél lang geleden. Dit hebben we te danken aan een hogedrukgebied waarvan de kern nu nog over Frankrijk ligt maar de komende dagen opschuift naar Oost-Europa. In de hoogte ontstaat een blokkade over het Europees continent.

Eén en ander betekent dat er een zuidelijke stroming op gang komt over West-Europa met aanvoer van steeds drogere lucht. Vandaag en morgen maandag is deze zuidelijke stroming nog niet aanwezig en krijgen we nog vaak met wolken af te rekenen. Morgenavond zouden de opklaringen dan moeten arriveren uit het zuiden. Vooral dinsdag, woensdag en donderdag moet het dan zeer zonnig zijn. Dinsdagvoormiddag blijven we wel nog wat gevoelig voor ochtendgrijs maar ik heb er goede hoop op dat de zuidelijke bries daar in de loop van de dag snel korte metten mee maakt.

Door de hogedruk ontstaat er vooral vanaf dinsdag een sterke temperatuursinversie met op een hoogte van een kilometer een graad of +10. Onder deze inversie blijft het relatief koel zodat het in Vlaanderen met een graad of 5 vrij fris blijft. Op de Ardense hoogten wordt het tezelfdertijd waarschijnlijk een graad of 10 bij volle zon!

Vanaf vrijdag neemt de bewolking toe maar het lijkt er sterk op dat het grotendeels droog blijft tot na komend weekend.

De nachten verlopen relatief koud met algemene nachtvorst komende week, maar echt winters weer lijkt vooralsnog geheel an ons te ontsnappen, wat ook de VAB moge beweren...maar ja, nooit klanten genoeg zullen we maar zeggen....