woensdag 7 december 2011

Zwaar stormweer voor Schotland en Denemarken

Reeds een tijd is een sterke westelijke circulatie van kracht over delen van de Britse Eilanden en het noorden van Europa. Onder deze circulatie en bijhorende krachtige straalstroom, met op zo'n 8 km hoogte winden tot zo'n 300 km/h, diepen krachtige stormdepressies zich systematisch uit. Eén van deze depressies zal zich de komende 24 uur uitdiepen en bereikt morgenavond de zeegebieden benoorden Schotland met kerndruk tegen 955 hPa om vervolgens net benoorden Denemarken te trekken.

Twee zeer diepe depressies zijn tegen vrijdagmiddag te zien op de weerkaart, met telkens bijna orkaankracht over zee

Actueel is van deze depressie weinig te merken en vormt zij zich op het polaire front ten oosten van New Foundland.

De depressie diept zich snel uit (rapid cyclogenese) in de rechter ingang van een krachtige straalstroom. Tegen de tijd dat de depressie in de nabijheid van schotland aankomt, bereiken de gemiddelde winden op zee 11 bf. De rukwinden zwellen aan tot zo'n 140 à 150 km/h. De zware rukwinden zullen pal op Schotland inbeuken met daar dus een 10 à 11 bf op de westkusten met erg zware windstoten. Tegen vrijdagochtend staat er een 11 bf over de Noordelijke Noordzee en dit windveld bereikt vrijdag ook de westkusten van Denemarken met ook daar gusts tot 140 km/h. Ook de noordwestkust en het Waddengebied moet zich later vandaag maar vooral vrijdag opmaken voor stormweer met een 9 bf aan zee en rukwinden van 110 à 120 km/h.

GFS berekent vlot 11 bf nabij Schotland

Overigens is het nog niet gedaan want ook de komende dagen en begin volgende week trekken zeer diepe en krachtige stormdepressies over de Atlantische Oceaan en met een krachtige straalstroom blijft West-Europa periodiek gevoelig voor stormweer al dient elke storm afzonderlijk te worden benaderd op kortere termijn...