dinsdag 30 juli 2013

Aanstaande vrijdag "heet"

Vandaag trekt nog eens een ordinaire regenzone over ons land, en dat is lang geleden. Even hebben we te maken met een westelijke stroming tussen al het zomerse hittegeweld. Echter....een nieuwe warme impuls is alweer onderweg naar West Europa. Een hoogtetrog zakt ver zuidwaarts uit ten westen van het Europese continent tegen donderdag en vrijdag, in zoverre dat op 850 hPa de 20 graden isotherm ten noorden van de Lage Landen komt te liggen. 

Tegen vrijdag klimt het kwik tot boven 20 graden op dit drukniveau. Dit houdt in dat met veel zon het donderdag snel 30 graden zal worden en vrijdag volgt een dag met op veel plaatsen temperaturen dicht bij 35 graden, lokaal iets meer! Tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag of zaterdagvoormiddag wordt de zeer warme lucht verdreven naar het oosten, mogelijk gepaard gaande met fel onweer. daarna volgt een periode met opnieuw gematigd zomerweer door toedoen van een trog over onze streken en aanvoer van koelere zeelucht.

Op langere termijn echter tovert het Amerikaanse model GFS opnieuw een opstuw van extreem warme lucht (kaart onderaan). De termijn is echter nog ver des we moeten erg terughoudend zijn. Evenwel lijkt ook het Europese model ECMWF aan te sturen op een nieuwe warme impuls tegen midden volgende week...