woensdag 8 juli 2015

Voorlopig geen bestendig zomerweer op komst....

Het kan snel keren in ons land. Was het vorige week nog bijna 35 graden, vandaag en morgen halen we op veel plaatsen de 20 graden geeneens. Oorzaak is een abrupte aanval van subpolaire lucht uit het noorden, in gang getrokken door een Scandinavische depressie.

Op 850 hPa (ca. 1500m hoog) is het kwik in vergelijking met enkele dagen terug zomaar even ruim 15 graden gezakt. In de Schotse highlands zakt het kwik de komende nacht richting een povere 5 graden met lokaal kans op nachtvorst.

Lang duurt de afkoeling niet want tegen vrijdag is het kwik op 850 hPa alweer een tiental graden gestegen en halen we opnieuw de 25 graden, zaterdag zelfs 27 graden. 

Helaas betekent dit allerminst een doorstart naar een nieuwe zomerse episode. Daarvoor zijn de weerkaarten (en vooral ook de hoogtekaarten) veel te onrustig. Het gaat dus op en af met het zomerweer zoals we het bij een Belgisch klimaat mogen verwachten. Een nieuw 'hittegolf' lijkt er dan ook niet te komen voor het einde van de maand.

Wie echt zomerweer wil zoals we dat in de schoolboekjes geleerd hebben (maar eigenlijk een beeld is dat we in het zuiden van Europa moeten zoeken) dient zo'n 1000 km en meer te reizen naar het zuiden.