maandag 4 mei 2015

Kansen op onweer vanavond, vannacht en morgenvoormiddag - technische uitleg

Grootschalig is er sprake van een negatief kantelende 500hpa trog west van EUR vasteland. Daarvoor aan de grond uitdieping van een low nabij La coruna en met de SW hoogtestroming verder trekkend naar Engeland. Ermee verbonden een warmfront over FR dat vanavond BE bereikt, eraan gekoppeld flink wat WAA op 850 hPa. Vannacht in warme sector en doortocht koufront wordt verwacht in de late ochtend van 5/5. Back Bent occlusie volgt in de namiddag (timing 5/5 12z over centraal BE). Aandachtspunt is jetstreak aan frontale flank van neg. hoogtetrog over BE 5/5 's ochtends.

Weerbeeld: 

Aan de warme kant van het WF neemt vooral de mid level onstabiliteit toe en berekenen de modellen in een zwakke thermische vore/TE850 tong/500hpa trog enkele onweercellen. In dit gebied is er enerzijds veel SRH (thv de WAA) maar anderzijds zijn de cellen grotendeels geworteld in de mid levels, waardoor ze niet zoveel effectieve SRH zullen ervaren. Daarom ben ik voorzichtig met het valideren van eventuele hoge STP/SCP waarden. Ik verwacht voorn. stratiforme neerslag bij/achter WF met evt. embedded onweer. Dit kan duren tot het KF is doorgetrokken (tot de late ochtend dus), en ook tot de hoogtevore voorbij is. Door het karakter van de situatie (dynamisch) en de vrij sign. shear (tot 20 m/s tss 0-3km) is organisatie tot een squall mogelijk al is ook hier weer de kanttekening nodig betreffende het mid level karakter van de onstabiliteit!

Noemenswaardig is de sterk aanspannende wind op hoogte tgv de naderende neg. trog met modelgusts nabij 80 km/h en Ivens (conv. gusts) teven 100 km/h. Dus hoe dan ook bij onweer en buien kans op felle windstoten en gezien de vegetatie grotendeels aan de bomen hangt lokaal kans op windschade.

Morgen dinsdag bevinden we ons overdag tussen KF en bb-occlusie in een zgn. valse warme sector. Ook hier nog mogelijk enkele onweersbuien met windstoten rond 80 km/h en lokaal meer (Ivens 100-120 km/h). De meeste kans op actieve cellen in oostelijke helft van BE met pot. squall line vorming.

Gans de periode beperkte kans op supercell mode, al is dit geenszins uitgesloten bij cellen die dieper in de PBL wortelen en ten volle profiteren van hoge SRH. Kans op lokale tornado aanwezig gezien de vochtige PBL (LCL soms tot minder dan 200m in combinatie met 01SRH boven 120 m2s2). Absolute tornadokansen zoals altijd uiteraard beperkt. Kansen op wateroverlast beperkt, kans op hagel van 2cm+ is aanwezig, vooral bij discrete convectie.

Karim