maandag 28 februari 2011

Weerkaartbespreking op zondag - hogedruk heerst

De hogedruk blijft de Europese weerkaart overheersen. Op de hoogtekaart zien we het polaire front ver noordelijk, tgv een hogedrukuitloper welke zich in de hoogte uitstrekt richting Scandinaviƫ. Bezuiden deze rug vinden we een hoogtelaag over de westelijke Middellandse Zee. De komende dagen breidt de rug zich verder uit en vormt een quasi stationaire kern over het noorden van de UK, terwijl het eerder genoemde laag zich retrograad terugtrekt via Spanje naar de oceaan. Tegen het weekend bevindt de gesloten hoogtekern zich over West-Europa.

Aan de grond is er sprake van een snelle alliantie tussen het Azorenhoog en het persistente Ruslandhoog. Het zwaartepunt van de gronddruk verplaatst zich hierdoor in de loop van de week richting UK.

Vooral woensdag tot vrijdag kunnen wij profiteren van een aflandige stroming met advectie van droge lucht. De nachten verlopen nog wat fris met vorst maar overdag is het dan veelal zonnig (vooral donderdag en deels vrijdag) met maxima rond 7 graden. Door de terugtrekking van de grondkern naar de UK wordt ons land traditioneel gevoelig voor zwakke storingen vanaf de Noordzee maar vooralsnog lijken deze geenszins actief.

Maar eerst moeten we nog twee dagen door de zure grijze appel bijten met een verzadigde PBL en dus veel wolken.