dinsdag 7 juni 2016

Wederom lokaal zwaar onweer

Vandaag beleven we een laatste dag met relatief zwoel en warm weer in het binnenland. In tegenstelling met de afgelopen dagen zien we in de middelbare niveaus wat meer onstabiliteit, te zien  in de hoogtepeilingen maar ook aan de hemel (Ac wolken deze morgen en Cu met hoge basis).

Het is zonneklaar dat we later deze namiddag op veel plaatsen weer onweer zullen zien ontstaan in een omgeving met maximale onstabiliteit (CAPE rond 2000 J/kg). In tegenstelling tot gisteren is de hoogtestroming nog zwakker waardoor de buien lang over een zelfde gebied zullen blijven hangen. Daardoor is de kans op lokale wateroverlast groot, mede doordat de bodem nog compleet verzadigd is van de afgelopen onweersbuien. Lokaal kan er 20-40 mm vallen en wie weet iets meer. De PW index reikt tot 32 mm wat veel is maar niet extreem veel (meer dan 38 mm kan als extreem beschouwd worden).

Volgens de diverse modellen lijken de buien reeds vroeg in de namiddag te ontstaan en deze keer ook meteen wat westelijk ook. Reeds actueel zijn de eerste onweders over het reliƫf ontstaan (ook vroeger dan de voorbije dagen) en de radar toont goed aan hoe de buien ter plaatse blijven trappelen met alle gevaar van dien.

De kans op windschade is beperkt gezien de afwezigheid van betekenisvolle windshear. Hagelkansen zijn er wel maar meer dan 2-3 cm hoeven we niet te vrezen. De toppen kunnen reiken tot zo'n 14 km waardoor ook de bliksemintensiteit danig kan oplopen, maar extreme toestanden worden ook van die kant niet verwacht want complexvorming is niet aan de orde. 

Vanaf morgen stroomt vanuit het noorden stabielere lucht over ons land en is het (tijdelijk) gedaan met de onweersdreiging.