zondag 18 juli 2010

Weerkaartbespreking op zondag

Komende week kunnen we gerust in twee delen: de eerste dagen verlopen warm en zonnig, daarna gaat het geleidelijk bergaf met het weerbeeld. Net zoals de voorbije weken zorgt een uitzakkende trog over de Oceaan opnieuw voor een zuidwestelijke hoogtestroming over West-Europa en bij ons staat deze configuratie garant voor warm zomerweer. Storingen, verbonden met deze trog en bijbehorende gronddepressie, bereikt ons uiteindelijk op woensdag. Tot die tijd krijgen we opnieuw hoge maxima met waarden maandag reeds rond 28° en dinsdag rond 30°.

Woensdag wordt het koufront dan dwars over ons land berekent en dat zal waarschijnlijk weer zorgen voor grote temperatuursverschillen tussen oost en west met in het oosten nog makkelijk 30° en tegelijk in het westen slechts 20 à 22°. Op de nationale feestdag wordt ook wat regen berekent en is het vaak bewolkt met vooral in het oosten kans op onweer, al lijken die kansen voorlopig niet over te lopen.

Vanaf donderdag komen we terecht in de koelere luchtmassa, aangevoerd door de naderbij komende hoogtetrog. Ook aan de grond domineert een depressie dan de West-Europese weerkaart met kern op donderdag bij Ierland en tegen zaterdag reeds over de Noordzee. Onder al dat cyclonaal geweld kunnen we ons donderdag t.e.m zaterdag verwachten aan een paar buien. Het oosten zou donderdag nog last kunnen hebben van eventuele golven op het voorbijgetrokken koufront. Nadien komen we terecht aan de achterzijde van de trog en nemen de buienkansen af. Ook aan de grond gaat de luchtdruk dan gestaag omhoog.

Erg koud wordt het bij dit alles niet: op donderdag en vrijdag halen we in het centrum nog vlot 23-24°, zaterdag en zondag nog zo'n 21-22°.
.