vrijdag 10 februari 2017

Eerst grijs en wat sneeuw, midden volgende week vleugje lente...

De sprokkelmaand staat bekend om zijn springerigheid. Het is een maand waar de zon duidelijk aan kracht begint te winnen maar anderzijds de koude lucht nog zeer gemakkelijk tot bij ons kan komen. Het is een maand waar het de ene week stenen uit
de grond kan vriezen en de week erop het 15 graden kan worden.

De komende dagen alvast is het eerder winter dan lente met veelal grijs weer bij een kille noordoostenwind. Veel verder dan het vriespunt komt het kwik dan ook niet. Daarnaast kan er vooral morgen en zaterdagnacht wat lichte sneeuw vallen, al dan niet wat smeltend overdag.

Vanaf zondag stijgt het kwik dag na dag waarbij de wind eerder de zuidelijke hoek opzoekt in plaats van de koude noordoosthoek nu. Dit heeft alles te maken met het uitgestrekte hogedrukgebied dat nu nog over Scandinaviƫ ligt maar volgende week aan de wandel gaat richting de Balkan.

Op die manier wordt warmere en droge lucht uit het zuiden aangevoerd waarbij het vooral op maandag, dinsdag en woensdag zeer zonnig lijkt te worden. Zeker naar woensdag toe kan het op meerder plaatsen 12 tot 13 graden worden en bij niet al te veel wind zal het in vergelijking met de kille grijsheid nu zeer aangenaam aanvoelen. Daarna gaat het weerbeeld achteruit en wordt het opnieuw iets frisser maar een terugkeer naar koud weer zit er voorlopig niet meer aan te komen voor het einde van deze februarimaand..