maandag 25 februari 2013

Lente op komst?

Vrijdag start de meteorologische lente. Of dit ook het begin van een lenteperiode inhoudt, dat is nog een paar andere mouwen. Doch, er zit wel degelijk iets aan te komen tegen het einde van de week. Maar eerst is er nog die zure appel...daar moeten we de komende dagen beslist nog door met grijs en kil winterweer. Evenwel wordt het vrijwel droog de komende dagen dus veel winterellende dienen we alvast niet meer te vrezen.

En de evolutie op de weerkaarten is nog beter...de koubrengende blokkade zal tegen het einde van deze week zijn pluimen verliezen waardoor de aanhoudende aanvoer van koude landlucht opgegeven wordt. Dit opent de deur voor zachtere lucht. Gelukkig voor ons gaat deze aanvoer van zachtere lucht niet meteen gepaard met regenweer. Nee, het lijkt er op dat de hogedruk nog even in onze buurt blijft of zelfs ten oosten van ons land gaat postvatten. In elk geval lijkt er meer en meer een zuidelijke component in de wind te gaan zitten. Vooral begin volgende week lijken we daar merkbaar de gevolgen van te ondervinden...

Ik wil hier niet meteen dagenlang mooi lenteweer aankondigen, temeer deze evolutie nog onder voorbehoud is, doch het opent deuren naar enkele dagen met vrij zonnig, droog weer bij temperaturen die aarzelend de grens met de 10 graden lijken op te zoeken, en eventueel zouden durven overschrijden. Allemaal niks uitzonderlijks uiteraard, want begin maart is een lokale 20 graden in theorie reeds mogelijk. Maar na zo'n lange periode van relatieve kou en gebrek aan zonlicht, zou zelfs dergelijk aarzelend lenteweer ten zeerste welkom zijn.

We dienen uiteraard nuchter te blijven en te beseffen dat het tot in april kan winteren, evenwel met vanaf nu snel afnemende kansen op een sneeuwlaag overdag en overdag moeilijk nog vorst. Maar het zeewater is kouder dan gemiddeld en daar zullen we de komende maanden voor boeten helaas wanneer de stroming aanlandig is. Bovendien wordt de lente zeker het eerste deel, niet zelden gekarakteriseerd door lenteachtige episodes, afgewisseld met nog kille en onvriendelijke wisselvallige perioden. En...één zwaluw maakt nog altijd...juist, ja!


Vingers kruisen dus dat de weerkaarten verder evolueren naar een (tijdelijk) gunstig patroon en dat we op zijn minst even kunnen bekomen in een wat aangenamer en zonniger klimaat...