dinsdag 22 mei 2012

zomerweer op de weerkaarten

Hogedruk, dat hebben we nodig, dit is iets wat we reeds weken roepen. En liefst hogedruk op de juiste plaats. Dit is nu net waar we de komende dagen mee te maken zullen krijgen. Ideale locaties voor een zonnig zomers weer is een hogedrukgebied ten noorden of noordoosten van onze regio, waardoor er een droge landlucht onze kant opkomt, én onstabiele luchtmassa's uit Frankrijk en Spanje niet tot bij ons komen. 

De komende dagen bouwt zich een omega-blokkade op over West-Europa met aan de grond de aanwezigheid van een vrij uitgestrekt hogedrukgebied bij Noorwegen en de Noorse zee. Ideale omstandigheden voor de ontwikkeling van een uitdrogende oostelijke bries vanaf donderdag. Deels donderdag, en zeker op vrijdag en zaterdag worden zeer zonnige dagen (donderdag in het westen meer wolken nog) met een evenwel goed voelbare oostelijke bries en een zeer aangename draaglijke  temperatuur. Dat heb je met deze oostelijke bries, niet te zwoele temperaturen, dus ideaal. Wanneer we naar de dagen daarna kijken, zien we steeds het hogedruk benoorden de Lage Landen liggen. De Omega blocking verandert wel van vorm en dit kan wat verschuivingen geven aangaande de details met misschien een toenemende onweerkans maar voorlopig lijkt dit goed mee te vallen.

Woensdag zullen de maxima in het centrum schommelen rond 25°, donderdag wordt de warmste dag met een graad of  27° (in de Kempen 30° ?), de dagen daarna komt koelere lucht ons land binnen maar met 22 à 23° valt in geen geval te klagen. Ook het eerste deel van volgende weer zien we maxima rond 23 à 24°.