dinsdag 29 november 2011

kwakzalvers in de meteo...ze bestaan

Je hebt zo van die zogenaamde weermannen die zo vaak als mogelijk willen opvallen door het gebruik bijvoorbeeld van ronkende titels. Wat gedacht van de titel "Storm, sneeuw en ´Polar low" op de site van 'weerman' Piet Paulusma' in Nederland. Eerst en vooral: op deze termijn , we spreken over begin volgende week, kan men nog weinig zeggen over eventueel stormweer (en met storm gaat het niet over een 6bf hé). Om maar te zwijgen van de sneeuw waar die man het over heeft, deze sneeuw is nergens te bespeuren, of het moet echt zijn eventueel op de toppen van de Ardennen, mogelijks, als de stroming vlot genoeg ruimt. En al helemaal onzin is het verhaal van een 'polar low', want dit wijst echt op onwetendheid en paniekzaaierij (zoals in feite gans zijn weerbericht vandaag op z'n site!

Een polar low is een mesoschaal systeem , net zoals een MCS in de zomer, en dus zeker onmogelijk te voorzien op enkele dagen vooral. En zelfs daarmee rekening houdend, is gans de weerkundige setting op de weerkaarten begin volgende week absoluut niet van toepassing op polar lows. Een polar low is een frontloos lagedrukgebiedje met krachtig windveld, gepaard gaande met felle sneeuwbuien(clusters). Deze komen enkel voor in gebieden met een temperatuur op 500 hPa rond -40° en lager en een eind weg van barokliene zones. Ze komen eigenlijk enkel voor in arctische maritieme luchtmassa's, dus laat ons zeggen in gebieden met een equivalente potentiële temperatuur van goed -10° en lagerop 850 hPa. Aan al deze voorwaarden wordt uiteraard volgende week niet voldaan, zelfs niet in de verste verte anders hadden we te maken met een vroege winterinval en heeft u daar al van gehoord misschien...ik dacht het niet, inderdaad!

Prognose van het Amerikaanse weermodel GFS: Polar Lows zijn even waarschijnlijk bij deze weerkaart als een hittegolf !!

Helaas kan elkeen op het internet zijn eigen weerbericht maken en de media pikt dit meer en meer ondoordacht over...zolang het spektakelgehalte maar hoog genoeg is. Er valt helaas weinig tegen te doen....