zondag 9 mei 2010

aswolk weer dichtbij

De aswolk is via een lange omweg tot over Frankrijk (onder andere) geraakt en nadert actueel ons land. Echter, echt visuele waarnemingen daarvan zijn nauwelijks te vinden op de satellietfoto omdat deze wolk al zo sterk verdund is. Dit is gebaseerd op modelberekeningen va Met Office (zie kaart hierna). De kleur bij ons is rood en geeft dus aan dat er 'mogelijk' sprake is van een aswolk.
Intussen blijft de vulkaan actief, zie onderstaande satellietfoto van vanmorgen. De groene lijnen geven de isohypsen weer op 500 hPa en zodus kan een idee verkregen worden van de stroming. We zien inderdaad dat de aswolk omheen het hogedrukgebied wordt gevoerd en de nieuwe uitstoot vormt met huidige constatatie geen bedreiging voor ons.

De komende 48 uur blijft het spannend omdat de hogedruk op de oceaan wat van vorm en ligging verandert en op basis van de GFS trajecten zal de aswolk wel erg dicht bij ons komen...

weerkaartbespreking op zondag

De 2de decade van mei breekt aan en helaas lijk ook deze veel te koel te gaan verlopen. De komende week zit alles nog steeds muurvast op de Europese weerkaart. Wie kan zich immers herinneren dat we een komen en gaan kenden van regenzones? Dit moet al ettelijke weken geleden zijn en mits wat goede wil kunnen we stellen dat dit geleden is van ergens in november vorig jaar.

Nee, blokkades regeren op de weerkaart en tot op heden meestal in ons nadeel. Ook nu weer. We zien vrijwel gans volgende week 2 sterke hogedrukblokkades, één over de oceaan en een andere ver in Rusland. Tussen beide zit een wel erg standvastige en doorgezakte hoogtetrog, dwars over West-Europa. Dit is nog het best te zien op de kaart van het noordelijke halfrond. De trog over ons is gewoon de meest opvallende van gans het noordelijk halfrond...

Deze trog is uiteraard goed te zien op de Europese hoogtekaart (200 hPa) waar de troggen rood zijn en de ruggen blauw.

In de loop van de week zien we de trog zelfs nog verscherpen en de trog is uitgebreid tot Noord-Afrika. Over Zuid-Europa weet men dan meteen ook waar men zich aan mag verwachten..

Een gevolg van deze bijna perfecte meridionale configuratie is wel dat er zich een sterke thermische gradiënt zal opbouwen van west naar oost over onze streken en ten oosten van ons (langsheen de oostflank dus van de trog). Onderstaande kaart geeft dit goed weer met over de Britse Eilanden een temperatuur van -5° op 850 hPa en over het oosten van Duitsland +10°. Zo'n 15° verschil dus en dat zal ook ongeveer het verschil zijn aan de grond. Bij ons hoeven we maxima te verwachten van niet veel meer dan zo'n 12° en wanneer het regent kan dat nog lager zijn, zoals waarschijnlijk op dinsdag.

Regen, ja, die lijkt vooral in het eerste deel van de week te vallen (vooral op dinsdag dus) want de andere dagen zou het op een bui na droog blijven. Een herhaling laat ons zeggen van afgelopen week...