woensdag 30 september 2009

"Examination of severe thunderstorm outbreaks in Central Europe"

Nieuwe thesis, afkomstig uit het Estofex-kamp en geschreven door Helge Tuschy, met de titel "Examination of severe thunderstorm outbreaks in Central Europe". Hierin wordt de problematiek van zware onweersbuien opnieuw bekeken en worden enkele case studies naar voor gebracht waaronder de bekende tornado case van 3 augustus 2008.

Drummen op de Stille Oceaan / Winter nadert

Nadat tropische storm (TC) Ketsana reeds lelijk huis hield op de Filipijnen en Vietnam, bevinden zich nog 3 TC over de Stille Oceaan. Vooral Parma lijkt een gevaar te gaan worden met een verwachtte cat4 en een voorziene traject richting Taiwa. De andere 2 TC, Melor en Eighteen hebben ook nog steeds potentieel om uit te groeien tot stevige knapen.

Op de tropische Atlantische Oceaan is het intussen totale stilte nadat we reeds een zeer gematigd orkaanseizoen achter de rug hebben. Een reden zou te vinden zijn bij de aanzwellende El Nino. Intussen raakt het orkaanseizoen stilaan op z'n einde al zijn orkanen of TC nog mogelijk tot eind december.

Intussen nadert de winter vrij snel bij ons. Natuurlijk hebben we dat niet door want zachte luchtmassa's bepalen reeds lang ons weer en het polaire front bevond zich lang veilig en ver ten noorden van onze streken. Maar wie zijn blik verder wierp de afgelopen dagen zal de 0-graden grens op 850 hPa vlot tot Denemarken opschuiven en IJsland krijgt zelfs reeds de -10-graden grens over zich. Diverse webcams over het hoge noorden tonen reeds sneeuw, zoals in onderstaande voorbeeld in Lapland.
Dit houdt natuurlijk in dat, wanneer de stroming eens vlot naar noord draait, wij een deel van de koude koek zullen krijgen en het lijkt er op dat dit de komende week enkele keren zal gebeuren. Onderstaand ensemble van GFS voor Brussel laat een uiterst boeiend weerbeeld zien welke bijna enkel mogelijk is in de overgangsmaanden, want wanneer anders kan de TE850 (een aanduiding van de luchtmassa eigenschappen) in enkele dagen tijd stijgen van 20° naar 50° en weer terug? Dit zijn toestanden welke we meer gewoon zijn in Canada of zo. Het heeft gewoon aan dat de koude lucht ons, zonder we het beseften, dicht is genaderd de laatste weken. Nee, de zeemzoete mooie najaarsdagen gaan zo van nu voort tot het verleden gaan behoren en zo hoort het ook!