zondag 10 maart 2013

Sneeuwchaos op dinsdag?

Wel wel, deze blog had er al voor gewaarschuwd eerder deze week, en helaas lijkt alles waarheid te worden. De koude lucht is intussen uit het noorden afgezakt en was het gisteren nog vlot 10 graden, vandaag wordt het met moeite een graad of 2. Morgen mogen we blij zijn als we -1 halen en ook dinsdag vriest het op de meeste plaatsen. In combinatie met een matige tot vrij krachtige oostenwind zal de gevoelstemperatuur denderen naar -10 tot soms -15 graden ! Daarbij komt dat een sneeuwzone ons maandagavond bereikt en pas in de loop van dinsdagnamiddag het land zal verlaten. Meer details daarover kan u hier lezen. Maandagnacht en deels dinsdag kan het op veel plaatsen bij momenten goed doorsneeuwen met algemene gladheid tot gevolg. Regionaal is 10 cm en meer mogelijk, maar dat moet nog worden bevestigd. Door de wind zal de sneeuw ook flink opstuiven en vormen zich sneeuwophopingen en zal het zich erg beperkt worden door de vrijwel horizontaal waaiende sneeuw. Dinsdagochtend is de kans op een ontwrichte ochtendspits erg groot, ware het niet dat veel mensen zich aanpassen aan de verwachtingen en zullen thuisblijven.

Opmerkelijk is dat we vorige week rond dezelfde tijd nog een warmterecord braken en woensdag werd het lokaal bijna 20°. Het zit er dik in dat we de komende 2 dagen het kouderecord breken (dagrecords) als het kwik overdag niet boven het vriespunt komt. Opmerkelijk toch wel!

Sneeuwchaos in maart is vrij zeldzaam maar niet uitzonderlijk. Zo viel er begin maart 2005 lokaal meer dan 30 cm sneeuw in het noorden van Nederland...

Het is nog maar de vraag in hoeverre Nokere koers op woensdag gereden zal worden. Het is woensdag evenwel grotendeels droog met flink wat zon maar de kleinere wegen kunnen nog besneeuwd zijn. Mogelijks wordt dit de 2de afgelaste koers van het seizoen.