dinsdag 13 september 2016

Super Typhoon Meranti op ramkoers naar Taiwan en China

Op de Atlantische Oceaan is het voorlopig een vrij rustig stormseizoen maar Westelijke Stille Oceaan is het alvast druk. Actueel zorgt een erg krachtige tropische storm (Typhoon genaamd in dat zeegebied) voor onrust in de zuidelijke gebieden van Taiwan en oostkust van China. 

De storm kent een gemiddelde wind van bijna 300 km/h (!) en rukwinden van 360 km/h. Hij behoort tot het krachtigste typhoons: categorie 5. Het is de verwachting dat de storm binnen een twaaltal uur zijn invloed zal doen gelden over het uiterste zuiden van Taiwan en binnen 36 uur bereikt de storm het oosten van China met een kracht 3 à 4.30 graden midden september zeer abnormaal

Jawel, warm weer in september is verre van uitzonderlijk. We spreken dan van 'nazomerweer' omdat de meteorologische zomer per 1 september ophoudt. In het noorden van Amerika spreekt men van Indian Summer, een term die moeilijk naar hier te vertalen is wegens andere klimatologische omstandigheden. 

Tropische temperaturen (30 graden en meer)  komen ook wel nog sporadisch voor in de eerste decade van september, maar daarna zien we temperaturen van meer dan 30 graden nog nauwelijks en eigenlijk kwamen die sinds 1901 na 12 september eigenlijk niet meer voor. 

Het is dus des te uitzonderlijk dat we actueel te maken krijgen met twee opeenvolgende 'tropisch dagen' (vandaag en morgen). En dit na een zeer late hittegolf eind augustus met ook al uitzonderlijk hoge temperaturen. Een tweede officiële hittegolf zal het alvast niet worden maar het blijft straf dat we zo laat nog dergelijke waarden krijgen.

De evolutie neigt evenwel naar een normalisatie vanaf het weekend en daarna met seizoensconforme temperaturen en het wel gekende wisselvallige weerbeeld.