dinsdag 10 november 2009

Herfst schiet uit startblokken

Na enkele mislukte pogingen lijkt de herfst dit weekend echt van start te gaan. De bomen zullen binnen enkele dagen flink kaler zijn en de plassen goed gevuld. Oorzaak van dit alles is een flink uit de kluiten gewassen trog over de Oceaan met aan de zuidflank een sterk opzwiepende straalstroom. Deze jet komt vanaf zaterdag vlak bij de Benelux te liggen. Nabij deze jet zullen zich, omheen de trog (of vanuit het standpunt van de grondkaarten: de 'moederdepressie') enkele secundaire onstabiele golven (de 'dochterdepressies') tot stand komen. De kernen zouden allen voorlangs trekken over het westen van de UK en het Kanaal/Noordzee. Wij zouden vooralsnog aan de felste windvelden ontsnappen.

Echter, een afwijking van koers of fellere uitdieping in zulke situaties is soms meer dan genoeg om ook bij ons storm te veroorzaken. Bij dergelijke sterke bovenstroming evolueert alles immers zeer snel, en kleine variaties kunne in no time belangrijke gevolgen hebben.

Wat de kansen op dynamische buien betreft is het nog veel te vroeg. Feit is dat we ons enkele malen zullen bevinden nabij de linker uitgang van de jetstrteak en dit is potentieel altijd een gevaarlijke situatie, mits er enige onstabiliteit aanwezig is. Maar laat nu net die onstabiliteit een onzekere factor zijn zo ver vooruit.