maandag 29 augustus 2011

Weerkaartbespreking op zondag - Irene op de Europese weerkaarten

Deze week zien we vanuit de linker bovenhoek op dinsdag de restanten van de orkaan Irene verschijnen en dat heeft toch altijd een gevoel dat de herfst (welke meteorologisch gezien donderdag alweer zijn aanvang neemt) niet meer tegen te houden is.

De ex-orkaan is ook op de 500 hPa hoogtekaart te zien als gesloten kern en bereikt woensdag de zuidpunt van Groenland. Tegen die tijd zijn hoogtekern en grondkern verticaal op 1 lijn te leggen en stagneert de oostwaartse progressie, waardoor de kern blijven haperen bezuiden IJsland. Onrechtstreeks kunnen we dus stellen dat de ex-orkaan zelfs tot op de hoogtekaarten enige invloed zal hebben op de hoogtestroming. In die mate dat we midden deze week een verdere opbouw zien van een Atlantische hoogtetrog welke tegen het weekend aankomt over West-Europa. In hoeverre het aandeel van de ex-orkaan daarin vervat zit is onduidelijk, want de trog wordt toch grotendeels gevoed lijkt me door nieuwe CAA impulsen in de hoogte afkomstig van Canada.


Het is dan ook voorbarig en goedkoopt te stellen dat ex-orkaan Irene volgend weekend verantwoordelijk is voor ons warmer weer zoals iemand vandaag in de pers verkondigt. Dat lijkt me dan ook bij deze (te) ver gezocht.

Tegen het weekend bereikt de trog onze regio maar de gevolgen voor ons weer zijn zeer onzeker met grote spreiding in de ensemble modellen. In hoeverre zullen de regenzones ons land bereiken en hoe actief zullen deze zijn? Dat moeten we nog even afwachten. Het is zelfs nog onzeker in hoeverre deze trog er komt. Zo laat UKMO een hogedrukgebied ontstaan over ons. Kortom grote onzekerheid en dat komt waarschijnlijk wél door Irene, want het is al lang geweten dat weermodellen moeite hebben met tropische stormen in hun modelveld....

De kansen op bovennormale temperaturen lijken wel groot met tegen het weekend en eventueel al vanaf donderdag/vrijdag maxima boven 20°. Als de trog uitblijft of slechts afgevlakt doorkomt kan het zomaar eens 23 graden worden of zo. Zeker als de trog blijft haperen west van ons zou de 25° zelfs mogelijk zijn met aangenaam najaarsweer. Maar zie, wat een onzekerheid voor het einde van de week!

Tot die tijd krijgen we karakterloos weer met vandaag en morgen nog een buitje en temperaturen onder normaal met vooral koele nachten.