woensdag 17 april 2013

Tornadoseizoen VS trekt zich verder op


In Tornado Alley wordt het vandaag flink onstabiel, met warme vochtige lucht welke naar het noorden doorlekt vanuit de immer zwoele Golf van Mexico.

Een scherpe trog in de hoogte, aan de grond gematerialiseerd door een koufront, beweegt zich daarnaast verder oostwaarts en is verantwoordelijk voor deze opstuw van warme lucht. Overdag zullen de windshear en onstabiliteit samenvallen en zware onweersbuien produceren. Tornado's zijn hierbij eveneens mogelijk, vooral ter hoogte van Oklahoma.

Achter het koufront spoelt gevoelig koudere lucht over het de VS waardoor de kansen op 'severe convective weather' snel afnemen. In Europa is het vooralsnog erg rustig wat zwaar onweer betreft...


Verandering van luchtmassa

We zijn intussen al een tijdje terecht gekomen in wat zachtere luchtmassa's met opvallend zachte nachten. Vandaag komt een laatste extra stuw van warme lucht op gang aan de voorzijde van een koufront en klimt het kwik op 850 hPa naar zo'n 10 graden. Op waarnemingshoogte klimt het kwik deze namiddag vlot over de 20 graden grens en dit met flink wat zon. Maar...vannacht en vooral morgenvroeg dendert het koufront van west naar oost over het land en daarachter duikt het kwik op 850 hPa ruim 10 graden naar beneden. Ondanks het grote verschil tussen de luchtmassa's aan beide kanten van het front, zullen we van het front zelf nauwelijks iets merken...het zal met moeite een bui opleveren. Het fabeltje dat krachtige fronten worden veroorzaakt door grote temperatuurcontrasten wordt bij deze nog maar eens sterk genuanceerd.

Hoe dan ook, na vandaag gaat het kwik snel de dieperik in en zo zullen we zaterdag blij mogen zijn met een 12 tal graden, evenwel met veel zon. Zondag hoop ik op een graad of 13 à 14. De nachten worden in de polaire luchtmassa pas echt koud met mogelijks wat lichte nachtvorst en zeker vorst aan de grond. Mensen die bij de eerste lentezon iets te enthousiast van alles buiten hebben gepland kijken best even na of die jonge plantjes wel vorstbestendig zijn.

Na het weekend warmt het wat op richting een graad of 15 à 16 en het blijft veelal droog. De weerkaarten zoeken duidelijk nog een vaste structuur na de maandenlange geblokkeerde winterse situatie...