donderdag 7 augustus 2014

Hoe zou het nog met Bertha zijn?

Hoe zou het nog met ex orkaan Bertha zijn? Wel, de restanten van deze orkaan zijn nog steeds actief voor de oostkust maar de depressie is haar tropische eigenschappen al lang kwijt. Bertha is overigens nooit echt een krachtige cycloon geweest en haalde maar nipt het status van orkaan.

Hoe dan ook, de modellen voorzien de komende 3 dagen een traject over de Atlantische Oceaan en met een krachtige westcirculatie zal de depressie ergens over West-Europa worden gedeponeerd. Volgens het Europese model ECMWF trekt de depressie over Belgiƫ ergens zondagavond of zondagnacht. Het Amerikaanse model laat de depressie afbuigen naar het noorden en zo trekt de kern zelf over de Britse Eilanden en niet naar het vasteland.

Wat er ook van zij, Bertha is niet meer dan een klein lagedrukgebied dat in de westelijke bovenstroming naar ons wordt gestuurd en bijgevolg regenachtig weer kan geven. 

Enig punt waar moet worden voor uitgekeken is dat GFS op het occlusiepunt van ex Bertha een nieuwe depressie doet ontstaan, onder toedoen van de interactie van een bovenluchttrog over de Oceaan en ook interactie met de zich aansterkende straalstroom bezuiden deze hoogtetrog, en dat deze nieuwe depressie in volle activiteit over de Britse Eilanden zou trekken met rukwinden tot zo'n 115 km/h. Maar dan spreken we al van een depressie uit een depressie, uit een ex tropische cycloon...uh.. Dus hoeveel invloed er daar dan nog inzit van de oorspronkelijke tropische cycloon? Het zal in elk geval niet veel zijn. Ook ECMWF toont de interactie met de trog en de straalstroom maar laat het allemaal rustiger verlopen.

Hoe dan ook, al de modellen geven het aanwakkeren van de trog over de Oceaan waarbij de as verder naar het oosten opschuift en bovendien een vrij sterke straalstroom over West-Europa komt te liggen begin volgende week. Met zo'n evolutie blijft het weer wisselvallig en wordt bovendien enkele graden koeler zoals we al enkele dagen aangeven. Maar alvast in deze evolutie hebben Bertha en andere ondingen weinig aandeel.