zaterdag 28 april 2012

scherpe temperatuurgrens over Benelux

Een front bevindt zich actueel over het westen van de Benelux met aan de westkant koele zeelucht en aan de oostflank subtropische lucht. De windrichting is aan beide kanten opmerkelijk met een zuidelijke wind ten oosten een een sterke noordoostelijke bries ten westen van het front met aan de kusten soms zelfs een 7 bft, op zee een stormachtige noordooster. De temperatuurgradiënt is opmerkelijk, met over de westelijke regio's met moeite 9 à 10 graden bij een onaangename wind, en terzelfder tijd in de zuidoostelijke regio's temperaturen boven 20 graden. Zelfs in de Hoge Venen halen zo momenteel een aangename 19 graden.

Gaan we nog verder oostwaarts, richting Duitsland, dan tekenen we gemakkelijk waarden op rond 25 graden met aan de lijzijde van de Alpen , over zuidelijk Duitsland, temperaturen nabij 30 graden! Vooral in deze warme regio's kan straks een verfrissend warmteonweer tot ontwikkelijk komen.


De hoge temperaturen aan de lijzijde van de Alpen (in dit geval dus de noordkant) worden mede veroorzaakt door de dalende lucht achter de Alpen. Dit effect is goed te zien op de temperatuurkaart op 850 hPa in het GFS weermodel hieronder.


(c) Karim Hamid - 2012


april was koel, nat en somber

Een complete verrassing kan het niet zijn, maar april 2012 zal pover uitvallen in de klimatologische statistieken, ook al hebben we nog enkele dagen te gaan.

De gemiddelde temperatuur zal zo'n 2 graden lager uitvallen dan de normale (9.8°). Regen viel er eveneens meer dan genoeg (nu reeds zowat 90 mm tegen normaal zo'n 51 mm. De zon liet zich met al die buien eveneens maar weinig zien, amper zo'n 102 uur (daar komen tot het einde van de maand nog wel enkele uurtjes bij maar veel zal het toch niet zijn) tegen normaal 159 uur. Op 2 van de 3 dagen viel er in Ukkel regen. Het was voorts ook een vrij winderige maand met een gemiddelde windsnelheid van 4 m/s tegen normaal 3.4 m/s.

Voorlopig werden er verspreid over het land 13 onweersbuien geteld, wat reeds 4 meer is dan gemiddeld en daar kan eventueel nog wat bijkomen. Dit illustreert goed hoe wisselvallig de maand wel was. Opvallend is wel dat echte aprilse grillen uitbleven. De buien welke zijn gevallen zijn niet te koppelen aan een typische voorjaarsbuien configuratie, ondanks het feit men in de media en weerberichten frequent gewag maakte van deze term (een jaarlijks weerkerende fout helaas)...

De komende dagen blijft het wisselvallig met steeds storingen in de buurt. Maandag lijkt de beste dag te worden met dan waarschijnlijk maar liefst 22 graden en af en toe zonneschijn. Evenwel zouden er tegen de avond wel eens felle onweersbuien kunnen losbarsten. Hogedrukgebieden staan ook komende week niet op het programma...

(c) Karim Hamid - 2012