Warm weer door orkaan Leslie? Fact-check...

Over het weer wordt nogal eens wat zever verteld...zo ook vandaag.

Hier en daar (o.a tijdens het weerpraatje op de zender VTM), werd aangegeven dat de huidige warmte en deze die de komende dagen nog op het programma staan, te danken is aan orkaan Leslie. Is dat zo?

Wel, om een en ander in perspectief te zien moeten we ons gezond verstand boven halen en de Europese weerkaart analyseren. Wat zien we? We zien inderdaad een stuw van warme lucht vanuit het zuidwesten, aan de voorzijde van een uitgestrekte hoogtetrog ten westen van Ierland. Het is de kaart voor morgenmiddag, vrijdag. De kleuren geven de temperatuur op 850 hPa. Orkaan Leslie is aangegeven met het blauwe vierkant.


Op nog grotere hoogte, op 500 hPa (ca. 5,5 km hoog) (kaart hieronder) zien we deze erg uitgesproken trog over de Oceaan nog beter, met aan de rand ervan (waar de zwarte lijnen dicht op elkaar staan) de aanwezigheid van de straalstroom. Een hogedrukblokkade over het Europese vasteland zorgt er bovendien voor dat de advectie van warme lucht uit het zuidwesten in stand wordt gehouden en er bovendien veel zon is wat de temperatuur ten goede komt.


Wat heeft Leslie hier mee te maken? Niks! Leslie is op de kaart van morgen vrijdag in verhouding met de duizenden kilometer brede hoogtetrog een 'puist'. Op het moment dat het morgen alweer 24 graden wordt, ligt orkaan Leslie zo'n 6.000 km van ons land verwijderd, ver weg op de Atlantische Oceaan. De orkaan is ook in verhouding zo klein, dat haar invloedssfeer nog in geen velden nog maar in de buurt komt van het Europese vasteland. Die invloedssfeer is hoogstens aanwezig in het groen omcirkelde gebied waarbij aan de oostflank van de orkaan wat warme lucht noordwaarts wordt opgestuwd.

Samengevat: de uitzonderlijke warmte waar we thans mee te maken hebben heeft niks met de orkaan te maken, nu niet en de komende dagen evenmin. Sorry!