vrijdag 30 december 2011

eerst dag 2012 erg zacht...

In een brede warme sector kan het kwik zondag, de eerste dag van het nieuwe jaar, lokaal klimmen tot zo'n 13°, wat, moet het gezegd, enorm zacht is. Misschien breken we hiermee wel het dagrecord maar veel waarde heeft zo'n dagrecord niet. Beter is te kijken naar de records rond deze periode en dan zien we toch waarden tot 15 en bijna 16°. Deze waarden kunnen enkel bereikt worden nabij krachtige depressies omdat zo'n hoge temperaturen er niet komen door de zonneschijn daar deze nu te zwak is. Deze zachte lucht moet dus in deze periode van het jaar echt worden aangevoerd uit warmere oorden en dit is dit keer niet anders.

Later op zondag komt een koufront door en wordt deze zachte lucht weggespoeld, maar vrees evenwel niet voor vrieskou want ook deze staat tot midden januari niet op het programma. De voorspellers van de "horrorwinter" staan intussen uiteraard met hun broek tot op de enkels en zijn naarstig op zoek naar een 'verklaring' waarom hun horrorkou er niet is gekomen.

Het staat intussen vrijwel vast dat de gemiddelde temperatuur van december met een teveel van 2° zal afklokken en de maximumtemperatuur was zelfs bijna 3° te warm. Met de superzachte dagen die nog resten zal dit niet meer veranderen, wel integendeel. Overigens zijn de laatste maanden (zie grafiek) in Brussel reeds te zacht geweest met een overschot over de laatste 3 maand van bijna 3 graden. De natuur is in de war en de mensen straks ook vrees ik. Toch een prettige start van het nieuwe jaar gewenst!

En o ja, wie benieuwd is naar de omstandigheden in de overgang van oud naar nieuw: het wordt een belachelijk zachte nacht met waarden tot 10 graden en lokaal meer, daar tegenover staat een betrokken hemel en af en toe motregen bij een goed voelbare wind. Het kon veel erger, niet..?