zondag 17 november 2013

Geen winterweer in aantocht

De zachte westcirculatie zijn we dan wel kwijt, en de Sint heeft gisteren dan wel de Lage Landen aangedaan samen met zijn 'schoorsteenvegers', dat hoeft nog geen reden te zijn om meteen van winterweer te dromen (voor de vreemde snuiters onder ons). 

Wat er wel op de weerkaarten gebeurt is dat in de hoogte de circulatie op slot gaat, m.a.w, er is hoge neiging tot blokkade. De hogedruk zijn we na morgen tijdelijk kwijt wanneer een trog in de hoogte naar ons komt afgezakt. Maar veel meer van belang is het feit dat er van die trog in het tweede deel van de week aan cut-off volgt over de Middellandse Zee en een nieuwe krachtige rug van hogedruk opbouwt  ter hoogte van de Britse Eilanden en de Noorze Zee. Hoe lang die zal standhouden is onduidelijk maar tegen het einde van de week wordt de blokkade mogelijk reeds aangevallen via de noordwestelijke flank. Verder kijken heeft geen zin.

Maar dit alles heeft tot gevolg dat koelere polaire lucht ons in golven gaat bereiken beginnende bij dinsdag achter een koufront. Eens de laatste neerslag over Hoog-Belgiƫ trekt zal dit waarschijnlijk onder de vorm van sneeuw zin zodat er eventueel een dun laagje overblijft. Maar och ja, we naderen eind november en dus is daar niks vreemd aan. Tijdens het tweede deel van de week hebben we te maken met gestationeerde polaire lucht over onze streken (geen echte transportkou dus) waarbij het kwik onder de 5 graden blijft met 's nachts soms lichte vorst. Door de nabijheid van de rugas moeten we ons aan niet te veel neerslag verwachten maar soms kan, als het er toch van komt, dat dan wel met winters karakter zijn.
Veel verder kijken dan eind volgende week is weinig zinvol. Het enige zinnige dat ik nog wil meegeven is dat de polaire vortex (situatie in de hoge stratosfeer) nog strak door waait en redelijk circulair is. En als we ECMWF mogen geloven dan zal dit binnen een dag of 10 nog weinig veranderd zijn. Dus een drastische wijziging in het circulatiepatroon hoeven we niet meteen te verwachten de eerste 15 dagen en daarmee blijft de grootste winterkou wat mij betreft ook nog wel een tijdje buiten onze contreien...