maandag 30 juli 2012

nog steeds geen stabiel zomerweer in zicht

http://www.ecmwf.int/products/forecasts/d/getchart/catalog/products/forecasts/medium/deterministic/msl_uv850_z500!Geopotential%20500%20hPa%20and%20Temperature%20at%20850%20hPa!240!Europe!pop!od!oper!public_plots!latest!!chart.gifEnkele minuten vers zijn de nieuwste weerkaarten van het Europsese weermodel ECMWF en deze kaarten bevestigen de berekeningen van de andere globale weermodellen: standvastig zomerweer is niet in zicht.

De reden moeten we opnieuw niet ver zoeken. Nog steeds slagen hogedrukgebieden er niet in om zich te vestigen over voor ons gunstige regio's en dan is standvastig zomerweer onmogelijk. Welintegendeel, nog steeds regeren hoogtetroggen de Europese weerkaart over West-Europa met dus meesttijds invloed van depressies nabij IJsland en Groot-Bretagne. Tot minstens 9 augustus is dit het geval. Erg fris zal het wel niet worden, daarvoor is de stroming te veel zuidwestelijk maar maxima van 25 garden en meer zijn evenmin te verwachten , behalve dan een uitschieter nu woensdag, maar deze fout wordt meteen afgestraft door onweer in de avond...

Juli 2012 was trouwens maar een povere zomermaand, en dat zal niemand verwonderen. De definitieve cijfers zijn uiteraard nog niet binnen, maar nu al staat vast dat er een tekort was aan zon, en het zo'n graad te koel was dan gewoonlijk. Een teveel was er dan weer aan neerslag (minstens 40 mm teveel in Brussel), en een teveel aan regendagen (minstens 17 tegen 14.3 normaal). Ook aan onweer was geen tekort, met maar liefst 20 onweersdagen (een evenaring van het record van 1994).