vrijdag 21 december 2012

kans op wateroverlast

Er is de voorbije weken al flink wat regen gevallen. Vooral over het westen van het land is er een teveel aan water uit de lucht gevallen de laatste paar maanden en is de grond flink verzadigd geraakt. In Ukkel is vandaag al minstens even veel regen gevallen als in een ganse maand december.

Mede hierdoor zou het dit weekend lokaal wel eens fout kunnen aflopen. Vooral op zaterdag maar ook op zondag trekken actieve regenzones over ons land en er kan tussen zaterdagochtend en zondagavond regionaal zo'n 30 à 35 mm water naar beneden vallen. Een kleine halve maandsom dus op 2 dagen tijd. Dit zal het niveau van diverse stroombekkens doen stijgen. Voorlopig ziet het er niet naar uit dat grote problemen te verwachten zijn, maar lokale overlast is zeker niet uitgesloten.

Zaterdag en deels zondag lijkt trouwens door en door nat te worden en kerstshoppers zullen dat geweten hebben. De regen zal zich inzetten rond de middag op zaterdag en zal niet meer ophouden te vallen tot ergens in de loop van zondag, en bijtijds kan de regen met bakken uit de lucht vallen. Het zijn de alom bekende 'donkere' dagen voor kerst, maar dit weekend lijken de dagen wel érg somber te verlopen.

Voor wie al dat grijze en natte weer trouwens beu dreigt te raken heb ik overigens slecht nieuws want invloed van hogedruk lijkt er de komende 15 dagen niet aan te komen en blijft regen en wind onze trouwste bondgenoot. De komende dagen verlopen daarentegen zeer zacht met maxima rond 10 graden en naar zondag en maandag toe lokaal zelfs 13 graden, wat extreem hoge waarden zijn voor eind december.