zondag 17 augustus 2014

Dieptepunt zomer 2014

Ok, misschien in de illustratie van dit artikel een tikkeltje overdreven, maar als de voorzitter van het Belgische Kusttoerisme mag overdrijven , mogen wij dit ook..

Alvast op thermisch vlak beleven we deze week een absoluut dieptepunt. Op sommige dagen deze week zullen we met 18 graden al dik tevreden zijn, en op dinsdag en woensdag zal dat misschioen al te hoog gegrepen zijn. 

Oorzaak is de ligging van een depressie boven Scandinavië waarbij aan de westflank polaire lucht tot over West-Europa wordt ingepompt. Opmerkelijk is dat ook de nachten flink zullen afkoelen met minima die in het centrum onder 10 graden zakken en ik hou rekening met mogelijk minima tegen woensdag/donderdag van amper een graad of 7 à 8. In de Hoge Venen kan het kwik zakken naar zo'n 3 à 4 graden waardoor het in sommige valleien wel eens nipt tot een graadje grondvorst zou kunnen komen.

In elk geval een veel te koude week dus die aanbreekt. Gelukkig lijkt het met de buien wel mee te vallen. Die zullen er zijn maar niet meer in hevigheid en aantal zoals we het gewoon zijn intussen.

Maar mensen die deze week in de Ardennen schikken te slapen in een tent doen best een extra deken mee...

En o ja, de Kust profiteert van de te warme Noordzee en maak kant op een 18 à 19 graden. Maar zoals de voorzitter van het Kusttoerisme al aanhaalde: "het is hier niet de Côte d'Azure, nietwaar'...