zaterdag 9 juni 2012

koele en wisselvallige week

De lente is vrijwel voorbij zonder veel thermische en zonnige uitschieters, en met de nakende zomer is het ook maar behelpen. Volgende week gaat het kwik weer kopje onder met maxima amper een graad of 15 à 16. Daarbij krijgen we maandag en deels dinsdag verregende dagen. De 2 dagen daarna is het meestal droog maar dus veel te fris.

Dit alles met dank aan een beest van een hoogtetrog over West-Europa met, jawel, een straalstroom die hierdoor bezuiden de Lage Landen trekt.

Naar komend weekend toe bouwt zich een belangrijke hoogterug op over Centraal/Oost-Europa en gaat de stroming kantelen naar zuid. Het grensgebied tussen de koele zeelucht en warme lucht uit het zuiden slingert dan in onze buurt. Het lijkt met andere woorden op te warmen maar mogelijks bevinden we ons in dat grensgebied, dus nabij de bijhorende regen- en onweerszones. 

De evolutie op langere termijn is er één met meer normale temperaturen nabij 20 graden maar standvastig droog weer lijkt er niet aan te komen tot minstens 20 juni, laat staan hoogzomer met 30+...

Alle hoop wordt dus gezet op de echte zomermaanden juli en augustus maar dan zal het globaal circulatiepatroon in onze contreien toch snel van gedacht moeten veranderen. Maar dit kan snel het geval zijn en eens veranderd in ons voordeel, tja...