donderdag 2 februari 2012

Ok, de koudegolf waar we hier al een tijd geleden over spraken (waarschijnlijk als één van de eerste..) is intussen volop bezig. Voor wie dit nog niet door had heb ik wel enkele tips die kunnen helpen.

Maar er ontbrak in vele streken nog iets om het plaatje compleet te maken...en de winterhaters nu pas echt pissed off te maken: SNEEUW ! De technische details kan u volgen op mijn andere blog, maar kort samengevat ziet een sneeuwstoring nog net kans morgen om doorheen de muur van hoge druk te breken en op veel plaatsen een laagje sneeuw te veroorzaken in de late namiddag en avond. Het is slechts een kleine storing dus het traject is belangrijk. Waar deze kleine sneeuwdepressie trekt verwachten we 3-5 cm sneeuw. Maar ook iets verderaf gaat het sneeuwen, zo', 1-2 cm. Kortom, morgenamiddag wordt het overal gevaarlijk glad want de grond is uiteraard diepbevroren en alles blijft bij de eerste vlok liggen. Vooral langs de westflank van het lagedrukgebied staat er tijdelijk een krachtig windveld en zou stuifsneeuw mogelijk zijn met afnemende zichtbaarheden. In de kustgebieden wordt de wind even aanlandig en dooit het kort, daar mogelijks tijdelijk smeltende sneeuw.

Hiernaast een zelf ontworpen kaart op basis van het GFS model met daarop de verwachtte sneeuwlaag morgen. Neem ze niet letterlijk, veel hangt af van de ware koers van het lagedrukgebiedje maar het geeft een idee. Een sneeuwlaag van amper 4-5 cm is geenszins wereldschokkends maar elkeen weet intussen dat zo'n sneeuwhoeveelheid op een vrijdagnamiddag met bevroren ondergrond genoeg is om alles in de soep te laten lopen. U bent andermaal gewaarschuwd!

En by the way, achter deze storing beukt de Siberische kou opnieuw ongehinderd over de Lage Landen. De gevoelstemperatuur overdag zal wel wat hoger liggen dan gisteren en vandaag.