woensdag 12 september 2012

TC Nadine richting Europa?

Het is niet uitzonderlijk dat ex-tropische stormen uiteindelijk bij het Europese vasteland uitkomen. Evenwel hebben ze dan wel al hun tropische trekjes verloren. Nadine lijkt daarop een potentiƫle uitzondering op te worden. Deze TC heeft gisteren het status van tropische storm bereikt en zwelt nu aan tot een orkaan.

Het is niet de eerste keer dit seizoen dat een storing in dat zeegebied zeer snel evolueerde tot een orkaan, vorige week deed Micheal hetzelfde. Het is de verwachting dat Nadine snel zal afbuigen naar noord en dan noordoost en zeer lang het orkaanstadium zal aanhouden. Op die manier vormt Nadine een mogelijke dreiging voor de vaak rustige Azoren. Nog later zou dit systeem wel erg dicht nabij de Portugese kust kunnen uitkomen.

Op de kaarten van zowel ECMWF als GFS is dit systeem tegen donderdag aangekomen bezuiden de eilandengroep van de Azoren, met nog volop activiteit en tevens nog een warme kern, dus geenszins getransformeerd tot een extratropisch systeem. De cycloon bevindt zich dan ook nog ver weg van het polaire front en boven een zeewatertemperatuur rond 26°.

Een recent voorbeeld van een troopische storm die erg dichtbij kwam en van puur tropische oorsprong was (dus TC Vince wordt niet meegerekend), was Grace, welke in oktober 2009 over de Britse Eilanden trok en vlak daarvoor nog duidelijk tropische trekjes had.