donderdag 28 augustus 2014

Augustus was koel en doorweekt

De maand is uiteraard nog niet voorbij maar heel veel zal er aan de statistieken niet meer wijzigen. We kunnen stellen dat augustus 2014 veel te nat, veel te koud en veel te somber was. Tot nu toe is er in Ukkel 120mm regen gevallen tegen gemiddeld een kleine 80 mm anders. We hebben recht op bijna 190 uur zon, maar veel meer dan zo'n 150 uur zullen we ook al niet halen. De normale maxima schommelen rond 22.6 graden, en momenteel zitten we op amper 20.2 graden, waarbij we voorlopig het recordjaar van 2006 evenaren, al kan dit de komende dagen nog wat stijgen, maar we blijven ook dan bij de koudste augustusmaanden zitten. opvallend is dat we deze zomermaand slechts 1 zomerdag hebben geteld (Tmax gelijk of meer dan 25 graden). Op 19 dagen was de donder ergens in ons land te horen en dat is ook al zo'n 5 dagen meer dan gemiddeld. De wind waaide ook sterker dan normaal.

Tenslotte werden diverse windhozen geteld deze maand, alsook enkele waterhozen.

Wat de zomer van 2014 betreft lijkt deze redelijk normaal te verdwijnen in de statistieken, dankzij een normale tot zelfs te zachte eerste helft van de zomer. Wel viel er een pak meer regen dan gemiddeld en was er meer onweer. De zomer 2014 kende niet echt een standvastige periode met echt zomerweer zoals de mensen dit percipiĆ«ren = blauwe lucht en hoge temperaturen. Dit heeft alles te maken met het wisselvallige karakter van de weerkaarten. Nooit zorgde een hogedrukgebied echt voor de aanvoer van droge warme lucht. 

We bevonden ons grotendeels onder invloed van een hoogtetrog nabij de Britse Eilanden in een aanvoer van onstabiele lucht uit zuidwest. Wanneer deze hoogtetrog dan uiteindelijk opschoof naar het oosten bleef deze over onze regio slenteren met als gevolg regenachtige omstandigheden. Daarna kwamen we aan de achterzijde van deze trog in aanvoer van onderkoelde noordwestelijke lucht...m.a.w, het zat ons nooit echt mee.

Gelukkig hebben we altijd nog een nazomer als joker...