donderdag 10 mei 2012

tornado over noorden van België

Afgelopen avond trokken, zoals eerder aangekondigd op de Severe Weather Outlook, diverse supercells over de Benelux, waarvan enkele een slurf veroorzaakten. Minstens 1 ervan is verder uitgegroeid tot een tornado. Luc de Rop kon de tornado vastleggen vanuit Moerbeke. Hieronder de beelden...We zien duidelijk een roterende condensatiekolom onder de buienwolk.

Reeds enkele dagen terug was er o.a op deze blog gewaarschuwd voor mogelijk onheil, al bleven details tot het laatste onzeker door de complexe situatie. In de echt warme lucht over de zuidoostelijke regio's (Ardennen,..) was de onstabiliteit het grootst maar ontbrak zoals ergens gevreesd voldoende trigger om de boel op te starten. Wel werden buien gevormd vlak aan de warme kant van een golvend koufront over de westelijke regio's, in een gebied met veel windshear en ook nog wel voldoende onstabiliteit. Door de nabijheid van het front was de triggering er voldoende om een reeks buien te doen ontstaan. Deze buien kregen vaak meteen het karakter van echte supercells zoals we deze kennen uit de USA , al zijn ze ook hier elk jaar diverse keren te spotten. Hieronder de 'severe weather index', een zelfgemaakte index met het GFS model. Hoe hoger de waardes, hoe gunstiger het milieu om buien te doen ontwikkelen in dynamisch actieve cellen (bow echo's, supercells,...). Vandaag waren de waarden hoog te noemen...Op de radarbeelden zijn supercells vaak meteen te herkennen aan onder andere hun snelle treksnelheid, hun V-vormige structuur, met de punt wijzend vaak naar zuidwest, en hun persistente (ze blijven soms uren actief als 1 enkele cel).

Op de radarbeelden van de radar te Zaventem is een structuur te zien op de plaats van de windhoos (regio Desteldonk/Zaffelare) welke doet denken aan een hook echo al zijn de beelden niet zonder meer duidelijk.

Hieronder is zowel het reflectiviteits- als dopplerbeeld (radiale wind) te zien, omcirkeld is de regio van de windhoos (bron Belgocontrol/KMI).


De eerste beelden van de schade duiden toch op een vrij krachtige tornado, mogelijks volgt vrijdag een damage survey door het KMI waarna meer duidelijkheid te verwachten is over de aard en hevigheid van de tornado...

bron foto boven: Het Nieuwsblad

(c) karim hamid - 2012