woensdag 14 november 2012

Winterweer nog ver weg

Winterweer hoeven we voorlopig niet te vrezen. De globale weermodellen en hun ensemble berekeningen wijzen in de richting van een verder zetting van eerder zuidelijke tot zuidwestelijke stromingen. Op de Europese weerkaart vinden we dan ook veelal een hoogtetrog over het oosten van de Atlantische Oceaan en een rug over het Continent. Met zo'n weerkaart kan je natuurlijk geen winterweer op gang brengen.

Ook elders in Europa, zelfs in het hoge noorden, valt het mee met het winterweer, met enkel in het westen van SiberiĆ« continue vrieskou van betekenis. 

Zowel het Amerikaanse als het Europese ensemble geven tot eind november geen winterweer in de Lage Landen met zelfs een tendens naar zachter weer volgende week door een overwegend zuidelijke component in de wind.

Zeker vanaf midden november is winterweer nochtans niet echt uitzonderlijk, al gaat het veelal slechts over korte prikken. Getuige bijv. de sneeuwsituaties van eind november 2005.

Het uitblijven van winterweer is ook weer niet abnormaal, vaak begint de winter zich pas te gelden in de loop van december of soms zelfs vanaf januari...en af en toe zelfs helemaal niet in ons milde zeeklimaat. Het zegt in elk geval niks over kansen op zwaar winterweer later dit winterseizoen. feit is, willen we dat een echte koudegolf zich op gang trekt, dat de brongebieden van de luchtstroming (de gebieden vanwaar de wind komt laat ons maar zeggen) voldoende zijn afgekoeld met liefst diepvriestemperaturen en het beste nog een laag sneeuw. Van dit alles is lang geen sprake want het sneeuwdek is in zowat gans Europa zo goed als afwezig...