dinsdag 7 februari 2012

Aan het ergste ontsnapt?

Vanmorgen tekenen we opnieuw erg lage temperaturen op. Om 4 uur noteren we zowat overal strenge vorst op. Je zou er aan wennen, maar strenge vorst in het centrum komt niet elke winter voor. Koploper is het meetstation te Elsenborn, waar -20.3 werd opgetekend! Ook in Nederland bijna algemene strenge vorst met lokaal zeer strenge vorst (<-15°). Dit hebben we te danken aan de wolkenloze hemel, het dunnen sneeuwlaagje op veel plaatsen en de niet al te sterke wind. Het meetsttation van Elsenborn is ideaal gelegen voor extreme minima, gelegen in een dal en dus beschut van wind. Bovendien heeft de koude lucht de neiging naar beneden te zakken richting vallei aangezien koude lucht nu eenmaal relatief zwaar is.

Maar ondanks de opnieuw erg lage ochtendtemperaturen kon het nog kouder. Een bel nog koudere lucht bevindt zich immers over centraal Duitsland met op 850 hPa waarden tot -17° en een TE850 tot -3°. Erg koude en droge lucht dus. Om die reden werden vannacht over grote delen van Duitsland waarden opgetekend onder -15°. Doordat deze bel met koudere lucht ons overdag bereikt blijven de extreem lage minima uit. Evenwel zorgt dit ervoor dat we wel erg koude dagtemperaturen zullen noteren. In het centrum zal het ondanks de uitbundige zonneschijn nauwelijks warmer worden dan -5°. In de Kempen blijft het kwik steken bij zo'n -7° en wie in de Hoge Venen schikt te wandelen moet het doen bij een -10°! Met dank dus aan deze zeer koude luchtbel.

En dan hebben we het nog niet over de gevoelstemperatuur gehad. Deze schommelt deze namiddag over Vlaanderen rond -13° en over het reliëf rond -18°! Men weze gewaarschuwd! Tussen vanavond en morgenvoormiddag kan er hier en daar ook wat motsneeuw vallen, zodat het plaatje compleet is. De Beer is duidelijk nog in het land.

Ook elders in Centraal- en Oost-Europa blijft het berekoud en in o.a het oosten van Polen, Wit-Rusland en Oekraïne blijft het extreem koud met dagtemperaturen tussen -10 en -15°, en 's nachts temperaturen rond -25 tot -30 graden. Dit nog tot het einde van de week waardoor het aantal slachtoffers van de kou ongetwijfeld verder blijft toenemen.

Laat me voorts toe het "E" woord nog even te vermijden...we hebben voorlopig weer voldoende neergepend..