woensdag 22 augustus 2012

Orkanen en zeeijs

Actueel gaat het niet zo goed met het arctische ijs. Zo slecht zelfs dat het ijsoppervlak een dieptepunt bereikt sinds minimum 10 jaar. Zowel het totale oppervlak aan zeeijs (sea ice extent) als de gesloten ijsoppervlakte (sea ice area) bereiken een dieptepunt. De totale oppervlakte (sea ice extent) duikt zelfs onder het dramatische record van 2007 en nadert de 4milj km². Daarin zit ook het gefragmenteerde ijs, welke gevoelig is voor stromingen en weer. De invloed van een ongewoon sterke depressie over het poolgebied (link) zorgde voor een negatieve invloed op het breken/smelten van de ijskap.


Van de polen naar de tropen, want daar gebeurt er ook één en ander. De orkaanseizoen is nu op full speed en de één na de andere tropische storm ontwikkelt zich nu. TC Isaac sterkt verder aan en zet koers richting Cuba en later zou deze storm met orkaankracht de zuidoostkust van de VS bereiken met gevaar voor overstromingen. Daar zal de storm wel nog enkele dagen over doen.. Verder op de oceaan zien we reeds de kiemen van een nieuwe potentiële storm...niks abnormaal uiteraard voor deze tijd van het jaar.

In het noordwesten van de Pacific zitten zowel typhoon Tembin als Bolaven op koers, de eerste nadert Taiwan en de laatstgenoemde zet ramkoers naar regio Shanghai met evenwel een onzekere koers...