zondag 17 januari 2010

Weerkaartbespreking op zondag

De afgelopen dagen zijn de weerkaarten herschud en de kou is met een optrekkende westelijke stroming weggejaagd tot over het uiterste noorden van Nederland en het midden van Duitsland. Op dit scharnierpunt loont het wederom de moeite de weerkaarten in ogenschouw te nemen...

Bij zowel de Amerikanen als bij ons huismodel ECMWF zien we dat die westelijke stroming allerminst vlot om gang komt. Reeds op maandag bouwt zich in snel tempo een rug op van hogedruk west van het Europees continent. Op dinsdag tekent deze rug zelfs een mooie omega vorm op de 500 hPa kaart. Echter, wie hoopt dat dit de inzet is van een nieuwe blokkade is eraan voor de moeite want tegen het midden van de week of kort daarna wordt de rug doorbroken ij de flank en ontstaat zo een nieuw westelijk hoogtepatroon in onze contreien.

De blokkade is dus wel sterk genoeg om even nog de invloed van het Russische hogedrukgebied te laten gelden, welke intussen toch is aangezweld tot een zeer uitgestrekt gebied met kerndruk rond 1050 hPa. Ook dynamisch is het hoog nog goed ontwikkeld.

Kijken we even verder, dan blijft het allemaal best spannend op de kaarten. Enerzijds heb je duidelijk de goede wil van een westcirculatie op de Oceaan, maar anderzijds blijft de hogedruk nooit veraf over N-Europa en zien we steeds aanzetten tot opbouwende ruggen nabij en west van het Europees continent.

Rekening houdend met de EPS van 00z, lijkt de kans op zachter en maritiem weer het grootst . Ook GFS neigt naar een positief wordende NAO met dus een meer zonale component in de stroming maar echt overtuigend lijkt het allemaal niet. Een positieve NAO is overigens bijlange geen garantie op een sterk zonaal regime bij ons want blokkades vlak voor het continent kunnen deze westcirculatie ondermijnen en bovendien is een slecht lichte NAO evenmin een indicatie voor een sterke westelijke stroming.

Nee, het ziet er naar uit dat we nog even in de twijfel zullen moeten berusten en dat komende week zowel voor winter- als stormliefhebbers eerder een rustperiode zal inhouden, wachtende op meer...

Ik hou jullie alleszins op de hoogte..

MRF Ensemble North Atlantic Oscillation outlooks