dinsdag 15 juli 2014

Een hittegolf: de spelregels...

Mag ik even reageren op een uitspraak in het VTM weerbericht van vanavond? Daar werd een 'hittegolf' aangekondigd voor de Kempen. pardon, voor de Kempen. Even de definitie van een hittegolf meegeven: een periode van 5 'aaneengesloten' dagen met minstens 25 graden waarvan 3 ervan minstens 30 graden, en dit voor Ukkel (of De bilt in Nederland).

Een hittegolf, koudegolf is een klimatologische term die ontwikkeld is en tevens 'gekalibreerd' is voor een bepaalde klimatologische locatie. Enkel daar is ze van toepassing want eigenlijk geeft de term een situatie aan die abnormaal is voor die locatie. Natuurlijk, anders was het elk jaar wel een paar keer hittegolf en verliest deze term zijn waarde. Een hittegolf is dus niet een per definitie een 'golf' van warme dagen. De term is weloverwogen. We gaan onze hittegolf toch ook niet gebruiken voor Madrid, men zou daar nogal lachen met deze definitie.

Voor een klimatologische regio zoals Brussel en De Bilt geldt deze definitie wel. Daar wordt een hittegolf inderdaad niet zo vaak waargenomen. Boven de Kempische zandgronden is dat een ander verhaal en we houden dat zelfs niet bij hoe vaak dat daar voorkomt, want deze definitie heeft daar geen zin. Voor Kleine Brogel zou je in de definitie misschien wel 7 dagen met 25 en 5 dagen met 30 moeten gebruiken om de uitspraak klimatologisch significatief te maken. Zo'n definitie kijkt immers naar de uityzonderlijkheid van het fenomeen en de zogenaamde 'terugkeerperiode'. De term moet aangeven dat het om iets relatief uitzonderlijks (we hebben in Ukkel niet elk jaar een hittegolf) gaat zodat het geen holle term wordt.

Of men het nu graag heeft of niet, maar in België geldt Ukkel als referentie en een hittegolf in Ukkel betekent ook meteen een 'landelijke hittegolf'. Een sneeuwdek in Ukkel op kerst betekent ook meteen een 'witte kerst in België'. Niet een sneeuwdek op de Botrange. 

Dit gezegd zijnde en los daarvan mùoet ik trouwens nog maar zien of het zelfs in de Kempen een 'hittegolf' wordt als we deze term dan toch willen verkrachten. Ik moet nog zien of ze daar die 30 graden zullen halen tot 3 maal toe tussen donderdag en zondag...

zomer komt op gang!

Je zou het nog altijd niet zeggen maar tegen het einde van de week zitten we met z'n allen te puffen bij een kleine 30 graden. Zoals alle warmte-opstoten is ook dit weer een 'vuile'. Daarmee bedoel ik dat het te snel gaat en de aangevoerde lucht snel zwoel en onstabiel wordt en meteen wordt afgestraft door (zwaar) onweer. Deze dreiging komt er laat vrijdag en zeker zaterdag. Lokaal is schade mogelijk, al moet dit worden bevestigd.

Vanaf zondag duiken we opnieuw de wisselvalligheid in en wordt het koeler. Evenwel zinspeelt het Europees model op een snelle blokkade bij Scandinavië waardoor de warme lucht nooit ver weg is. In de loop van volgende week zou er dan een stabiele configuratie ontstaan met aanvoer van droge vrij warme lucht. Wie opgegroeid is met de weerkaarten van Wetterzentrale heeft aan 1 blik genoeg om een snel idee te hebben van de vooruitzichten. Deze kaarten zijn in 15 jaar niks veranderd en zijn bijna cult! Zeker de panels zoals hieronder geven in één oogopslag wat het model (de oper) voorziet van situatie. Zeker in de zomer is er weinig nodig om zomerweer te krijgen. Een beetje drukopbouw in de omgeving en op de juiste plaats staat meteen garant voor minstens redelijk zomerweer. Zeker als dit onderbouwt wordt door warmte in de hoogte (oranje kleur op de kaart)


Ook GFS zinspeelt al dagen op een T850 rond 10 graden wat maxima oplevert rond 23 graden. Dit bij waarschijnlijk regelmatig zon. Daar echter van een blokkade geen sprake. 

Hoe dan ook, het lijkt allemaal best mee te vallen op langere termijn met keuze tussen licht wisselvallig en normale maxima tot een mooi zomerweer met maxima rond 27 graden. In elk geval geven beide globale modellen geen uitzicht om onderkoeld nat weer zoals we afgelopen week gekend hebben en dat is al heel wat...