maandag 4 augustus 2014

Orkaan Bertha op weg naar Europa!Ik weet het, een beetje stout van mij, maar ik wou alvast de media voor zijn die vandaag of morgen vast met iets gelijkaardig op de proppen zullen komen...

Om nu maar meteen te nuanceren: het gaat om orkaan Bertha (cat1) die momenteel voor de oostkust van de VS actief is en geleidelijk noordaarts trekt richting de New Foundland  trekt. Vervolgens berekenen zowel ECMWF als GFS dat de 'restanten' van deze tropische cycloon snel wordt opgenomen in de westcirculatie en richting Europa afstevent.

De restanten worden tevens opgenomen in de persistent aanwezige hoogtetrog west van Ierland en deze lijkt te activeren in zoverre dat aan de grond de ex TC opnieuw uitdiept tot een voor deze tijd diepe extratropische cycloon nabij de Britse Eilanden. GFS berekent, erg voorwaardelijk, rukwinden tot 110 km/h tegen zondag/maandag over de zuidelijke gebieden van de Britse Eilanden. ECMWF toont een gelijkaardig beeld.

Uiteraard is het allemaal nog erg ver en kan het goed zijn dat dit traject morgen volledig uit de modellen is verdwenen, maar het is toch best interessant de evolutie op te volgen. Maar dus nogmaals, het gaat om de restanten van een tropische cycloon, niet om de cycloon zelf. En daarbij is het absoluut niet abnormaal dat restanten van ex orkanen / tropische cyclonen het Europese vasteland bereiken. Laat u dus niks wijsmaken de komende dagen....

Zomer pruttelt rustig verder...

We tekenen 4 augustus en daarmee is de 'meteorologische' zomer ruim 2/3 voorbij. De ensemble modelvoorspellingen kijken tot ruim midden augustus vooruit en daarop zien we een verder pruttelende zomer in West-Europa met temperaturen rond de normale waarden en nergens eens een week met stabiel mooi zomerweer.

Nog steeds domineert een hoogtetrog het oosten van de Atlantische Oceaan terwijl een rug zich ophoudt over Oost-Europa. Dus dit kan niet anders dan leiden tot een eerder wisselvallig weerbeeld.

Het is wachten op een stabiele hogedrukconfiguratie in onze geburen maar dat zal dus waarschijnlijk alvast niet voor midden augustus het geval zijn. Wie hoopt op een mooie stabiele zomerperiode moet hopen op een kanteling op de weerkaarten in de 3de decade van augustus of moet gokken op een mooie nazomerse periode in september.

Dat we reeds diep gevorderd zijn in de zomer is ook al te zien aan het dat restanten van tropische stormen onze regio kunnen naderen. Het is best mogelijk dat later op de week de restanten van orkaan Bertha het westen van Europa bereiken. Niet dat dit voorts veel waarde heeft, maar het zijn zo van die dingen die toch wijzen op een traag maar zeker oprukkende herfst...